Marengs med hvitvin og rosmarin

Har du begynt på julebaksten? Ikke kast eggehvitene som blir til overs når du lager gode sauser eller hjemmelaget iskrem. Lag heller marengs av dem. I denne oppskriften får du i tillegg brukt opp den siste slanten i hvitvinsflasken og du finner også mange gode smaksvarianter. Marengsdessert fungerer også bra som forrett.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • 3–4 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • ½ dl hvitvin
  • 2 ss frisk rosmarin

Før du begynner: Husk at både bolle og visp må være helt fettfrie – hvis ikke kan hvitene få trøbbel med å samarbeide.

  • Visp eggehvitene og litt av sukkeret med en elektrisk visper i en stor bolle. Når massen begynner å bli stiv tilsetter du resten av sukkeret – litt om gangen – mens du fortsatt visper. Pisk til massen er god og seig og alt sukker er smeltet.
  • Ha i vin og rosmarin og vend dette forsiktig inn i marengsmassen – pass på at du ikke rører ut luften.
  • Form marengsrøren på bakepapir med en skje (jo større de er jo mer steketid trenger de).
  • Stek marengsene midt i ovnen på 100 °C i ca. 1 ½ time. Liker du dem litt seige, kan du ta dem ut av ovnen litt før. Etter avkjøling vil de bli seige i midten.

Variasjoner:
Marengs behøver ikke stekes i ovn. Du kan tilberede dem i fryseren istedenfor og servere iskalde, friske marengs til forrett eller dessert. (La dem stå minimum en halvtime.)

Du kan smaksette marengsene med mye mer enn vin og rosmarin, her er noen forslag:

  • appelsin-, klementin- eller mandarinskall
  • musserende vin (den siste slanten i flasken)
  • sitronskall og basilikum (som frossen variant – en perfekt forrett)
  • for søte dessert-marengs dobler du sukkermengden og strør litt melis over før du setter dem i ovnen, da blir de enda sprøere –  server med f.eks. smeltet sjokolade, frukt eller bær
  • mynteblader (eller mynteessens) er også supergodt i marengs
  • du kan også steke marengsen i en kakeform og bruke den som kakebunn
  • eller du kan lage nøytrale marengs og heller smaksette dem med ulike toppings – en kul og annerledes forrett – f.eks. reker, røkelaks, rogn, eggerøre med gressløk, ost – alt du vanligvis topper en kanapé med

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".

Skal du ikke lage eggedosis får du ideer til å bruke opp eggehvitene dine her: http://matvett.no/oppskrift/hjemmelaget-vaniljeis/ og her: http://matvett.no/oppskrift/rakrem-til-fruktsalat/