Hjemmelaget vaniljeis

Her kan du få brukt opp eggeplommene etter julebaksten. Du trenger ikke ismaskin for å lage god fløteis, så lenge du har plass i fryseren.
Foto: Shutterstock

icon-ingredients Ingredienser

  • 8 eggeplommer
  • 1 1/2 dl vann
  • 250 g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 l fløte
Til 10 porsjoner
  • Pisk fløten nesten stiv, den skal ikke bli helt fast, og sett den kaldt.
  • Kok opp vann og sukker.
  • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
  • Ha både frø og stang i sukkerlaken og la den koke i ca. 5 minutter, til den blir seig i konsistensen.
  • Hvitpisk eggeplommer og spe med den varme sukkerlaken. Pisk dette til eggedosisen er romtemperert.
  • Bland den piskede fløten i eggeblandingen og rør forsiktig med en slikkepott.
  • Hell massen i en form og sett den i fryseren til den stivner. Rør litt underveis for å unngå krystallisering og vips så har du hjemmelaget is.
Jordbæris: Samme oppskrift, men bruk frosne jordbær istedenfor vanilje i sukkerlaken.
Her finner du mer info om oppbevaring og bruk av eggeplommer og hviter