Om Matvett

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer.

Kartlegging viser at vi kaster minimum 400.000 tonn mat i Norge. Dette inkluderer ikke matsvinn fra landbruket og sjømatindustrien. Matbransjen står for ca. 40 prosent, mens det er forbrukerne som kaster mest, hver 10. handlepose, tilsvarende 40,3 kilo per person. Både av hensyn til økonomi, miljø, og ressursutnyttelse er det viktig å få redusert dette matsvinnet.

Selskapet eies av NHO Mat og Drikke, Dagligvare Leverandørenes forening (DLF), Dagligvarehandelens miljøforum, NHO Reiseliv og Virke. Målet med arbeidet er å gjøre det enklere for alle aktørene i bransjen å kaste mindre mat i tillegg til å bedre lønnsomheten for bedriftene, omdømmet til bransjen og for samfunnet vi lever i. For å oppnå dette er det viktig å utvikle gode verktøy og tiltak samt stimulere til samarbeid og heve det generelle kunnskapsnivået hos forbrukerne.

På Matvetts sider får du den informasjon du trenger for å bli flinkere til å kaste mindre mat. Her får du råd og tips om:

  • Holdbarhet og riktig oppbevaring for ulike råvarer
  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Du får også fakta om matsvinn – hva kaster vi og hvorfor. Se mer informasjon her