Egg

Det er verken underlig at vi ser på egget som symbolet på tilblivende liv eller at vi ikke er de eneste i naturen som stjeler egg fra fuglene for å spise dem. Egget er nemlig proppfullt av næring.

Foto: Colin Eick

Tips

Mange oppskrifter, som spagetti carbonara og majones, ber deg bare bruke eggeplommene, men sier ingenting om eggehvitene. Ikke kast dem! Frys dem eller bruk dem i bakst, eggerøre, omelett eller lag sufflé eller sorbet. Det samme gjelder eggehvitene. Se egen sak om dette her.

Du får i deg det beste fra både fisk, kjøtt og grønnsaker samtidig – mineraler som selen, jern og fosfor, vitaminene A, D, E og B og protein i massevis. Grunnen til all denne næringen er jo at egget strengt tatt er en kylling som ikke er ferdigmontert ennå. Alle byggeklossene til kyllingens bein, muskler, organer og fjær hentes fra plomme, hvite og skall.

Holdbarhet

Egget er smart skrudd sammen. Det har sin egen relativt solide emballasje som holder innholdet helt sterilt, med mindre det blir skade på skallet og mikroorganismer kan slippe gjennom. Skallet er imidlertid ikke helt tett. Etter hvert som egget blir eldre, vil vann i det flytende innholdet fordampe gjennom skallet og luft ta over plassen. Denne luften legger seg mellom hinnen og skallet i den butte enden av egget.

Den mye brukte flytetesten av egg skal du ikke stole på. Dersom egget flyter, betyr det bare at det er så gammelt at luftboblen i egget har blitt stor nok til at den holder egget flytende. Dette er en indikasjon på at egget har blitt en måned gammelt eller eldre, men sier ingenting om hvorvidt egget fortsatt er spiselig eller ikke. Spiser du egg i land med mye salmonella, kan testen være hjelpsom, fordi salmonellamengden øker med eggenes alder. I Norge har vi ikke salmonella i produksjonen av egg og fjørkre, så det har ingenting å si om egget er gammelt. Dog kan det det få noe redusert bakeevne over tid.

Egg er så holdbare at det er minimal risiko for at de blir dårlige før du rekker å spise dem. Dersom mikroorganismer slipper gjennom skadet skall og hinne, vil de bryte ned svovelet i eggehviten og produsere det som lukter råttent egg. Den eneste måten å sjekke om egg er dårlig på, er å kakke det i to og lukte. Er det dårlig, vil nesa di helt sikkert ikke være i tvil. Egg er merket med "best før".

Hardkokte egg som er kjølt ned med en gang og oppbevart i kjøleskap, holder i minst fire dager. Del det i to og sjekk om det fortsatt lukter friskt. Knus skallet, ha det i saus eller gryter og spis det. Masse bra kalsium. Hvis du dyrker grønnsaker, kan du berike jorda med knust eggeskall. Skal du på langtur til sjøs, kan du snu eggene innimellom, slik at plommen ikke kommer i kontakt med skallet.

Oppbevaring

Egg skal helst oppbevares mellom 6 og 16 °C. Skal du bruke dem i løpet av en ukes tid kan de godt oppbevares på kjøkkenbenken, men for lang holdbarhet anbefales det å legge dem i kjøleskapet.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".