Fransk marengs

Lag marengs av eggehvitene. Det er ikke så vanskelig hvis du bare følger noen grunnregler. De får du her.

Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 100 g eggehvite
  • 1 ts sitronsaft
  • 50 + 50 g sukker
  • 100 g melis
  • Hell eggehvitene i en stor metallbolle  og tilsett sitronsaften.
  • Visp med en elektrisk visp på mellomhastighet. Bruk store tak for å få inn mest mulig luft. Eggehvitene vil skumme og få bobler; disse boblene blir mindre etterhvert som du pisker. Samtidig vil skummet løfte seg og øke i volum. Når volumet er ca. firedoblet tilsetter du halvparten av sukkeret og pisker videre.
  • Tilsett resten av sukkeret mens du øker til full hastighet. Pisk til skummet er skinnende og helt stivt. Hvis du drar en visp opp av marengsen skal det danne seg en topp som står oppreist (den kan bøye av helt på toppen). Når marengsen er stiv er det viktig at du ikke pisker lengre, for da kan du ødelegge de fine porene og massen vil falle sammen igjen.
  • Tilslutt siktes melis og vendes forsiktig inn.
  • Sprøyt marengsen til den fasongen du ønsker på et bakepapir, og stek dem i ovnen på 150°C i 10 minutter med åpen ventil.
  • Senk temperaturen til 100°C og la marengsen stå i ovnen til den er tørr (ca. 90 minutter).
Tips: Eggehvitene oppgis i gram, fordi det er viktig å være nøyaktig når vi lager marengs. Et gjennomsnittsegg veier ca 60 gram (20 g plomme og 40 g hvite). Det er også viktig for resultatet at du ikke får med noe plomme når du separerer eggene, og at redskapene du bruker er helt fri for fettrester.
Tips: Hvis du strør litt sukker over marengsen før du steker den blir den ekstra sprø.
Se her for Marengs med mange ulike smaker.