Spicy lammekebab

Lammestekrestene fra påskeaften vil få nytt liv i denne spennende retten. Her er både krydder, konsistens og tilbehør helt annerledes enn for den tradisjonelle lammesteken. Slå deg løs og lag en skikkelig spicy restemat rett til familien. 

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • Rester av lammekjøtt (f.eks. lammestek, koteletter, bog, filet)
  • Olivenolje
  • Diverse krydder (f.eks. kanel, kardemomme, spisskummin, koriander, ingefær, pepper)
  • 1 chili (finhakket uten frø)
  • 3 hvitløksfedd (finhakket eller presset)
  • 2 sjalottløk (finhakket)
  • 1 beger yoghurt naturell
  • 1 sitron eller lime (saft og skall)
  • Frisk mynte (eller mintgelé)
  • Litt grønnsaker (det du har igjen fra lammemiddagen eller noen friske, f.eks. paprika, squash,aubergine o.l.)
  • Pitabrød, tortillaer, potetlomper, lefser e.l.
  • Salt & pepper
  • Skjær og spikk så mye lammekjøtt som mulig av steken, kotelettene e.l.
  • Kutt kjøttet i biter på et par cm og bland godt med krydder, chili og ett hvitløksfedd.
  • Stek blandingen i olje på sterk varme. Pass på at det ikke brenner seg.
  • Ettersom kjøttet har vært stekt på forhånd, er poenget kun å gi bitene en stekeskorpe uten at de samtidig blir tørre inni, så ikke stek dem for lenge.
  • Bland inn det du måtte ha av grønnsaker.
  • Bland resten av hvitløken med finhakket sjalottløk, sitronsaft, sitronskall og yoghurt.
  • Smak til med salt og pepper og frisk mynte. (Har du et mintgeléglass som er nesten tomt, kan du lage sausen oppi dette – da vil de siste slantene blande seg inn med yoghurten).
  • Varm Pitabrødene eller tortillaene i ovnen. De skal bli varme, men ikke stive. (Et tips er å pakke dem inn i folie.)
  • Fyll dem med lamme- og grønnsaksblandingen og hell over yoghurtsausen.
  • Kan spises med kniv og gaffel, men aller helst med hendene.
  • Dette er også en god matpakke – det smaker supert selv om lammeblandingen er kald.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".