Pizza

Nå er det lenge siden norske pizzavaner tok inn i seg amerikanske og italienske alternativer til Pizza Grandiosa, men kuriøst nok ligger vi nordmenn helt fremme i tetgruppa blant verdens frossenpizzaetere. Vi spiser oppunder 30 millioner Grandiosaer årlig. 

Foto: Colin Eick

Tips

Pizza er en perfekt måte å bruke opp rester av kjøtt, pølse, røykelaks, grønnsaker, ost, tomatpuré, lefser av ulikt format med mer. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Nordmenn får i seg cirka 3,4 kilo frossenpizza per person i året, mot svenskenes 0,7 kilo og finnenes 0,4 kilo. Selv om frossenpizza ikke er en optimal diett, er den ikke så ille som ryktet sitt. Spiser du bare Grandiosa, tar det ikke lang tid før du lider av feilernæring, men om du kombinerer pizzaen med en frisk salat, kan du kose deg i ny og ne med god samvittighet.

Holdbarhet

Når jeg lager pizzaen selv, lager jeg som regel altfor mye slik at vi kan spise rester flere ganger. Pizzaen holder i månedsvis i fryseren og helt fint opp mot en ukes tid i kjøleskapet. Det er vesentlig med god renslighet under tillagingen og at pizzaen stekes skikkelig. Den skal dessuten ikke bli liggende altfor lenge på kjøkkenbenken og bør pakkes inn og settes i kjøleskapet eller fryseren.

Det fins en type bakterie i blant annet korn, nemlig Bacillus cereus, som i sjeldne tilfeller kan gi matforgiftning hvis maten blir liggende for lenge i romtemperatur. Så lenge du får pizzaen inn i kjøleskapet innen rimelig tid, holder den seg fint i dagevis i kjøleskapet. Hvis det kommer mugg på den, er det bare å kaste. 

Oppbevaring

Ha pizzarestene i kjøleskapet på 4 °C så fort de har kjølt seg ned til romtemperatur.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".