Pasta og ris

Den italienske varianten av pasta har blitt kjent over hele verden og er en kjær og selvsagt del av norske middagsvaner. Myten om at Marco Polo tok med seg pastaen hjem fra Kina på 1200-tallet, der arkeologiske funn tyder på at de har spist pasta, eller nudler, i mer enn 4000 år, stemmer neppe. 

Foto: Colin Eick

Tips

I kjøleskapet holder pastaretter seg fint i noen dager, men kortere hvis sausen er basert på sjømat. Lukter restene normalt, er det stort sett bare å spise. Det samme gjelder risretter. Bare husk rask avkjøling og fort i kjøleskap.

Sannsynligvis tok araberne med seg teknikken til Sicilia på 700-tallet, der varianten laget av durumhvete ble dominerende og såpass populær at den allerede på 1100-tallet var en viktig eksportvare til nordafrikanske og europeiske byer.

Både historisk og i dag er ris den viktigste matvaren vi har. For tre milliarder mennesker utgjør ris over halvparten av deres daglige matinntak. Risgrøten kom til Norge allerede på 1300-tallet, men da var den en særdeles eksklusiv rett. Det er først de siste tiårene at ris har blitt en vanlig del av middagene våre.

Holdbarhet

I tørket tilstand har både ris og pasta tilnærmet ubegrenset holdbarhet, så lenge du oppbevarer det tørt. Brun ris kan imidlertid harskne på grunn av høyere fettinnhold.

Personlig bommer jeg som regel på mengden ris og koker for mye. Det er stort sett bare bra, for da har jeg ferdigkokt ris i kjøleskapet som jeg kan bruke som tilbehør til nye middager eller småretter utover uka. Kokt ris holder seg fint et par dager i kjøleskapet.

En sjelden gang kan rester av pasta og ris gi matforgiftning. I likhet med annet korn inneholder pasta og ris bakterien Bacillus cereus, som avgir sporer som overlever koking. Disse kan lage giftstoffer hvis restene blir stående i romtemperatur altfor lenge. Symptomer er oppkast og diaré. Det er også mulig å få mer alvorlige forgiftninger. Det er ekstremt sjelden, men du trenger ikke ta sjansen. Kjøl restene raskt ned, gjerne i kaldt vannbad, og sett dem i en tett boks i kjøleskapet, så er du trygg.

Oppbevaring

Kokt pasta og ris skal settes i kjøleskapet på 4 °C så fort den er litt nedkjølt.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".