Resterisotto med egen kraft

Du trenger verken arborioris eller vermut for å lage risotto. Med risrestene fra igår og din egen hjemmelagde kraft kommer du veldig langt.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • ½ liter kokt ris (gjerne restene fra igår)
  • Kraft (velg type etter hva slags tilbehør du har, f.eks. skalldyr-, grønnsak- eller kyllingkraft)
  • Det du har på lager av ferske råvarer eller rester fra igår, som for eksempel:
  • Kylling, bacon, pølse, svin eller biff
  • Fisk, reker, blåskjell eller andre skalldyr
  • Løk, hvitløk, purre, chili, sopp, purre, gulrøtter, erter
  • 1 sitron eller lime (både saft og skall)
  • En slant vin (rød, hvit eller rosé)
  • Olje til steking
  • Ev. hakkede urter og revet ost
  • Ev. 1 ss smør
  • Salt & pepper
  • Varm opp ½ liter vann og en buljongterning (gjerne din egen) i en liten kjele. Smaken på kraften bør følge risottoingrediensene, f.eks. skalldyr- eller grønnsaksbuljong til rekerisotto osv.
  • Finhakk løk, hvitløk og grønnsaker og fres i olje i en stor gryte.
  • Press sitrussaft, finriv skallet og ha det oppi gryta.
  • Tilsett det du måtte ønske av fisk, skalldyr eller kjøtt og stek til det er gjennomvarmt.
  • Hell over vinen og la koke et par minutter før du tilsetter både ris og varm kraft/buljong. Føl deg fram med med mengden ris og kraft – risottoen skal ikke bli grøtete, men heller ikke for tørr.
  • La koke noen minutter - det er viktig at risen blir ordentlig gjennomvarm.
  • Rør inn en raus skje med smør, litt revet ost og noen finhakkede urter hvis du har, smak til med salt og pepper og server rykende varm.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".