Restepai

Pai er en genial rett til å bruke opp rester fra middager og råvarer. Det finnes uendelige smaksvarianter – prøv med kylling, spinat, kokte poteter, røkelaks, ricotta, reker ... det du måtte ha på lur fra middagen i går!

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

Til paideigen:

  • 100 g smør
  • 150 g hvetemel
  • En klype salt
  • 1 ¼ dl vann

Til fyllet:

  • Biff, kylling, poteter osv. i biter
  • 1 løk (grovhakket)
  • 2 hvitløksfedd (finhakket eller presset)
  • 1 paprika (grovhakket)
  • 2 gulrøtter (skrelt og grovhakket)
  • 1 stilk selleri (grovhakket)
  • 1 neve sjampinjong (eller annen sopp)
  • Olivenolje
  • Smør
  • 1-2 isbiter konsentrert kjøtt- eller grønnsakskraft (ev. buljongterninger)
  • Salt & pepper
  • Lag deigen først. Smuldre sammen smør, salt og mel og tilsett vann.
  • Bland dette til en fast deig. Bruk ⅓ til lokk og resten til bunn.
  • Kjevle ut bunndeigen og fordel den ut i en smurt, rund form.
  • Bunnen prikkes med en gaffel og stekes raskt på 200 °C i ca. 10 min.
  • Smelt smør i olje på svak varme.
  • Tilsett grønnsakene og la dem få farge.
  • Tilsett kjøttkraften og reduser blandingen til sausen tykner.
  • Tilsett kjøttet.
  • Bland alt godt før du heller det utover paibunnen.
  • Fordel jevnt utover og dekk oversiden med paideig.
  • Bak paien i ovn på 180 °C i 45 min.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".