Paprika

Dette er enda en av de mange kulinariske innvandrerne fra Amerika som har tatt Europa og resten av verden med storm.

Foto: Colin Eick

Tips

Trist og myk paprika, som ikke er råtten eller muggen, kan du hakke i småbiter og bruke i supper, tomatsauser eller smoothie.

Paprikaen er i den søteste enden av skalaen i den omfangsrike pepperfamilien, og den er like næringsrik som den er velsmakende. Faktisk inneholder den røde varianten fire ganger så mye C-vitamin som appelsin (per 100 gram). Med tanke på miljøet er ikke paprika det mest bærekraftige valget, siden nesten alt importeres, men med tanke på næringsinnhold er det bare å stappe i seg.

Holdbarhet

Det er selvsagt ingen grunn til å teste ut hvor lenge paprikaen holder seg. Spis den heller opp mens den er så frisk og sprø som mulig. Da er den nemlig også rikest på C-vitaminer. Men, så skjer det rett som det er at vi glemmer den bort i kjøleskapet til den ser nokså uappetittlig ut. Eller vi bruker halvparten til matpakka og tar vare på resten med de beste intensjoner.

Den såkalte sekundære antioksidanten C-vitamin beskytter de andre næringsstoffene i paprikaen fra å oksidere ved selv å reagere med oksygen. I denne prosessen blir vitaminet ødelagt. Dette er ikke farlig, men gjør paprikaen mindre rik på C-vitamin. Så lenge paprikaen ligger i plast, vil dette skje sakte, og da er holdbarheten langt bedre, gjerne flere uker. 

Paprikaen tørker også ut. Den består av 94 % vann, og dette vil gradvis fordampe. Da ødelegges celleveggene, og paprikaen skrumper inn. Den blir myk, fuktig og sårbar for mugg og råte. Dette vil nødvendigvis også skje inni den originale plastemballasjen, men prosessen vil gå mye hurtigere om paprikaen har tilgang på luft. Så lenge det ikke er mugg eller tydelig råtne flekker på paprikaen, kan du fint spise den. Om den mugner, bør du kaste den. 

Oppbevaring

Optimal lagringstemperatur for paprika er 8 til 10 °C. Det betyr i praksis kjøleskapet, men helst en grønnsakskuff med tilpasset temperatur. Både oksidering, uttørking og til slutt råte og mugg vil skje raskere i romtemperatur. Behold plasten på til du skal spise den. Om du legger en halv paprika tilbake i kjøleskapet, dekk den godt til med plast.

Næringsinnhold i rød paprika (per 100 gram)

NavnVerdi
Kalorier28 g
Karbohydrater4,6 g
Folat21 µg
Vitamin C200 mg
Vitamin A55 enheter

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".