Squash og aubergine

De kom fra hver sin ende av verden, squashen med conquistadorene fra Amerika og auberginen med araberne fra Asia, og landet i franskmennenes vidunderlige tilbehør til både kjøtt og fisk, ratatouille. Botanisk sett har de lite med hverandre å gjøre. 

Foto: Colin Eick

Tips

Ofte bruker man halve squashen eller auberginen og tar vare på resten. Pass i så fall på at du pakker restene inn i plast. Det vil nokså sikkert oksidere i sårflaten og bli brunt. Det gjør ingenting. Skjær av et tynt lag til du kommer inn til normalt farget fruktkjøtt. Har du squash eller aubergine liggende lenge nok, vil de til slutt også angripes av mugg. Dette kan skjæres bort med god margin. Bruk resten.

Auberginen, også kalt eggplante fordi den opprinnelig var formet og farget som et egg, er i slekt med tomat og potet. Den inneholder nikotinsyre, som ikke skal forveksles med nikotinen i tobakk. Det er tvert imot et B-vitamin som er bra for hjernen og gjør frøene bitre. Squashen er i slekt med gresskar og kan bli svær. Rekorden er 2,5 meter. Den vi spiser, plukkes mens den er umoden.    

Holdbarhet

På kjøkkenet vårt oppfører de seg nokså likt, squash og aubergine. De holder seg fint i et par–tre uker, men er begge sårbare for uttørking, som kan føre til skadde cellevegger og råte- og muggangrep. De oksiderer også lett og bør derfor helst ligge i plast. Begge påvirkes lett av etylengass fra for eksempel tomat, som vil fremskynde modningen og gi kortere holdbarhet. Ingen av dem tåler kulde særlig godt. Squash får kjøleskader under 10 °C og aubergine under 8 °C.

Råtten aubergine får gjerne lysebrune flekker i skallet. Hvis du er i tvil om auberginen er for gammel, skjær den i to og vurder kjøttet. Det skal være kremaktig hvitt og svampaktig. Hvis kjøttet er mørkt, mykt og seigt, har det begynt å råtne. Disse flekkene kan du skjære bort med god margin og bruke resten. Det samme gjelder squash, men på den vil du som regel se de råtne områdene gjennom skallet. I aubergine blir frøene gradvis brunere. Dette gjør ingenting, så lenge resten av kjøttet ser greit ut.

Oppbevaring

Squash på 10 til 14 °C og aubergine på 8–12 °C. Det betyr helst i en grønnsaksskuff i kjøleskapet som holder rundt 10 °C. Pakk dem i plast. Romtemperatur er bedre enn kjøleskapkaldt, men da må du regne med betraktelig dårligere holdbarhet, ned mot en uke.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".