Avokado

Med inntoget av fredagstaco har salget av avokado økt kraftig de siste årene. Nå har de fleste også oppdaget at denne velsmakende grønnsaken (eller strengt tatt frukten) også kan brukes til masse annet: i salaten, på brødskiva og i smoothie.

Foto: Colin Eick

Tips

Bruker du bare halve avokadoen, tar du vare på den delen som steinen fortsatt sitter fast i. Da blir det mindre overflate i kontakt med luft og misfargingen skjer saktere. Dekk til med plast og sett i kjøleskap. Bruk brun avokado i smoothie.

Holdbarhet

Det er et sjansespill å kjøpe avokado. Er den for hard, er den helt uspiselig og må modnes i flere dager. Er den for myk, er den sannsynligvis også brun og trevlete og direkte uappetittlig. Klemmetesten fungerer greit, men pass på at du ikke klemmer med fingrene. Da kan den få skader, modne videre ujevnt og bli fortere brun der du klemte. Den sikreste måten å se om en avokado er moden på, er å se under den lille stilken. Er feltet grønt, er den klar, er det brunt, er den overmoden og helt sikket brun, kanskje også trevlete.

Kjøttet blir også misfarget av andre årsaker. Det blir brunt gjennom en oksidasjonsprosess når det kommer i kontakt med luft, og det blir gråbrunt og kan utvikle trevler av å bli lagret for kaldt. Brunfargen er på ingen måte farlig. Avokadokjøttet kan fortsatt brukes, det ser bare ikke så delikat ut. Trevlete fruktkjøtt kan du skjære bort og bruke resten. Dersom fruktkjøttet mugner eller det utvikles mørkebrune, myke og råtne partier, skal du imidlertid kaste frukten. Så langt vil det imidlertid neppe gå.

Oppbevaring

Umoden, hel avokado kan oppbevares en god stund mørkt og kjølig, men ikke under 5 °C. Har kjøleskapet ditt en skuff som holder mellom 5 og 10 °C, er det perfekt. Modningen vil da skje sakte. På kjøkkenbenken vil avokadoen modnes på en dag eller to, enda raskere om den ligger sammen med etylenproduserende frukt som tomat, banan eller eple. 

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".