Agurk

Den populære agurken er enda en av disse grønnsakene som strengt tatt er en frukt. De fleste vet at det er mye vann i en agurk. Men du visste kanskje ikke at det faktisk er mer vann i den enn det er i saltvann? Den kommer opprinnelig fra India, og ved foten av Himalaya vokser den vilt den dag i dag.

Foto: Colin Eick

Tips

Hvis agurken er såpass inntørket at den ikke frister lenger, skrell den og ha den i blenderen med eple og appelsinjuice.

Holdbarhet

Agurken er en forholdsvis skjør frukt. Den tåler ikke lave temperaturer. Under 8 °C får den kjøleskade. Cellestrukturen ødelegges, og den blir myk og faller sammen. Dessuten stanses modningen, slik at den ikke smaker like godt. Den tåler heller ikke så godt høye temperaturer. Da tørker den ut og påvirkes også veldig lett av vekstfremmende etylengasser fra andre frukter som tomat, banan eller eple.

Vanligvis vaskes agurken før den pakkes lufttett i plast. Dette beskytter både mot uttørking og etylengass, så behold plasten på, og dekk til med plast om den er åpnet. Innenfor plasten er det naturligvis forekomster av bakterier og sopp, og etter to–tre uker kan agurken begynne å råtne. Den blir brunaktig og veldig myk. Disse områdene kan du skjære bort og spise resten.

Skulle agurken mugne, kan mykotoksinene spre seg raskt i hele frukten, og den må kastes.

Oppbevaring

Det optimale er 10 til 14 °C. Romtemperatur med plasten på er bedre enn kjøleskapkaldt.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".