Sellerirot

Denne roten, som strengt tatt ikke er en rotfrukt i og med at den vokser som en knoll like over bakken, har likevel mye til felles med gulrøtter, kålrot, persillerot og potet. Den er perfekt i stapper, supper og som ovnsbakt tilbehør til kjøtt og fisk. Og dessuten oppfører den seg nokså likt i kjøleskapet.

Foto: Colin Eick

Tips

Det blir ganske mye avskjær fra sellerirot. Skyll det godt i vann, så du får bort jorda, og bruk det i kraften.

Holdbarhet

Hel sellerirot har svært god lagringsevne. Innpakket i plast og oppbevart i kjøleskap vil den holde seg helt fin i månedsvis. 

Ofte bruker du kanskje bare halvparten og legger resten i kjøleskapet til senere. Det går helt fint, bare pass på at du pakker den godt inn i plast. Etter noen dager vil den bli litt tørr og brun i kantene. Det er ikke farlig.

Når den er delt opp, vil den holde seg dårligere, og det er fare for både råte fra bakterier og mugg. Det samme gjelder den ferdigdelte og plastemballerte varianten, som er den vanligste i butikkene nå til dags. Det er ganske få steder du får kjøpt hel sellerirot. Kommer det mugg eller råte, kan du skjære bort de dårlige delene med en centimeters margin.

Oppbevaring

0 til 4 °C i kjøleskapet, helst i plast.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".