Erter og bønner

De belgvekstene som er vanligst å bruke i frisk tilstand her i landet, er sukkererter og aspargesbønner eller haricots verts. De er søte, smakfulle, næringsrike, og attpåtil fungerer de som naturens egen gjødsel. Belgvekstene tilfører nemlig jorda nitrogen, som stort sett alle andre planter suger ut av jorda for å vokse.

Foto: Colin Eick

Tips

Sjekk hver enkelt nøye. Ikke kast hele pakken om tre–fire av dem har blitt visne, råtne eller mugne.

Holdbarhet

Sukkererter og aspargesbønner lider av samme skjebne, nemlig kort holdbarhet. Det første som skjer, er misfarging, og deretter at de visner. Misfargede deler er ikke farlig. De kan skjæres bort og brukes i supper, gryter eller kraft.

Mikroorganismer kan også volde skade, først og fremst råte. De områdene som er angrepet, kan skjæres bort med god margin, og resten av belgvekstene kan brukes.

Oppbevaring

0 til 4 °C i kjøleskapet, helst i plast.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".