Gazpacho

Sommerens tomater er endelig i butikken, og vi kan nyte smaken av tomat sånn som den egentlig skal smake.

I pur glede kjøper du kanskje mer enn du rekker å spise før de blir bløte eller du har rester etter tomatsalaten fra i går. Da lager du Gazpacho – en perfekt resterett og utrolig god på varme dager som denne.

Foto: Shutterstock

icon-ingredients Ingredienser

  • 6 modne tomater
  • 1 paprika, den fargen du har
  • 1 agurk
  • 1 rødløk eller den du har
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili uten frø
  • 2 skiver daggammelt brød
  • 4- 6 ss olivenolje
  • ½ sitron, saften av
  • 6 dl kald hønsebuljong
  • Salt og pepper
  • En neve basilikum
  • God olivenolje
  • ev. litt salt skinke

Denne kalde spanske suppen kan lages i mange varianter, men tomat, daggammelt brød, hvitløk, og olivenolje finner du stort sett igjen i de fleste oppskriftene. Ikke flå tomatene eller skrell agurken og bruk skorpen på brødet. Alt smaker godt i gazpacho, bare vask grønnsakene godt først.

  • Finhakk halve paprikaen og halve agurken og legg disse i hver sin pose i kjøleskapet. Ha gjerne litt salt på agurken.
  • Resten av grønnsakene og basilikumen grovhakkes og has i en blender med den utblandete kjøttbuljongen.
  • Kjør fint og tilsett olivenolje og sitronsaft, salt og pepper etter behov.
  • Sett suppen kaldt en halvtimes tid mens du lager krutonger.
  • Skjær brødet i terninger og fres det i god olje tilsatt et fedd hvitløk.
  • Ha suppen i skåler og pynt med basilikum.
  • Ha den oppskårete paprikaen og agurken i skåler og server sammen med suppen og krutongene.
  • Du kan også sprøsteke noen skiver spekeskinke eller parma hvis du har, og servere som chips ved siden av.
  • Det er godt med noe salt til.