Ovnstørkede tomater

Tomater er fulle av væske og blir raskt bløte og dvaske hvis de får ligge for lenge. Men ikke la dem ende sin tomatskjebne i søppelkassen, det er nemlig mye enklere enn du tror å gjenopplive disse røde kameratene. Tomater er som folk flest, de trenger bare litt varme.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • tomater
  • timian
  • salt & pepper
  • Sett ovnen på 100 °C.
  • Del tomatene i to og legg dem på et stekebrett eller en rist.
  • Legg timian både rundt og oppå tomatene. Aller best blir det med frisk timian (bruk både bladene og stilkene), men tørket timian går også greit. Vær raus med salt og pepper.
  • Stek tomatene midt i ovnen i 2–3 timer.
  • La gjerne ovnsdøren stå på gløtt (f.eks. ved å sette en sleiv i døråpningen) slik at fuktigheten slipper ut.
  • Hvis du ikke har tid til å vente så lenge, kan du skru opp temperaturen og korte ned på tiden: 200 °C i en times tid.
  • Tomatene er ferdige når de er tørre utenpå og myke inni. Jo lengre de får steke, jo mer væske forsvinner, og jo kraftigere smak får tomatene.
  • La tomatene avkjøles litt før du setter dem til livs – enten i en pastarett, en risotto, en salat, en omelett eller som pålegg på godt brød.

Variasjoner:
Tomatene kan selvsagt smaksettes med mye annet enn timian, f.eks:

  • sitronskall og chili
  • oregano og balsamico
  • basilikum
  • for en søtere og fyldigere variant, strø sukker over tomatene før steking

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".