Bli med på "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn"

Bransjeavtalen er Norges viktigste felles rammeverk for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030. Så langt er 138 bedrifter fra hele verdikjeden tilsluttet avtalen, men vi trenger flere med for å sikre at matsvinnet i Norge halveres innen 2030. Vet du om en bedrift som ikke er på denne oversikten og som bør tilslutte seg? Ta kontakt med oss.

"Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn" ble inngått mellom myndighetene og en samlet matbransje i juni 2017. Målet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. Partene er enige om felles innsats og reduksjonsmål for matsvinn i hele verdikjeden, inkludert å legge til rette for- og bidra til at forbrukerne kaster mindre mat. Alle virksomheter som jobber med mat inviteres til å tilslutte seg avtalen via en tilslutningserklæring, og bidra til å nå målet gjennom tiltak i egen virksomhet og i samarbeid med andre.

Rapportering underveis

Klima og miljødepartementet har koordineringsansvaret for arbeidet, og vil sørge for felles rapportering av oppnådde resultater i 2020, 2025 og 2030. Første delmål var å redusere matsvinnet med 15 % innen 2020 og resultatene ble sammenfattet i første hovedrapportering, med svinndata fra hele verdikjeden for mat. Matbransjens resultater (matindustri, dagligvarehandel og servering) kan du lese mer om her.

Nå nærmer det seg ny hovedrapportering der målet er å kutte med 30 % innen utløpet av 2025. Mat- og serveringsbransjen ligger godt an til å nå målet med 28 % reduksjon i kg per innbygger fra 2015-2023. Matsvinnet fra husholdningene er også på vei ned med 18 % reduksjon i kg per innbygger fra 2016-2023. Men det er fremdeles en vei å gå for å få fortgang i arbeidet og vi trenger at flere tilslutter seg arbeidet. Du kan lese mer om de siste kartleggingsresultatene her.

Bedriftenes forpliktelser

Forpliktelsene for bedriftene som tilslutter seg ligger i å måle og rapportere på matsvinn og jobbe med tiltak i egen virksomhet og i samarbeid med andre. Det følger ingen økonomiske forpliktelser med å tilslutte seg avtalen utover det bedriften må gjennomføre selv av arbeid for å komme i gang med målinger og rapportering, men dette vil betale seg i reduserte kostnader. Forskningsinstituttet NORSUS tar kontakt med tilsluttede bedrifter på vegne av Matvett for å samle inn matsvinndata, i mars hvert år for tall fra året før.

Eksempel på tilslutningserklæringen som må fylles ut hvis man ønsker å signere finner du her. Matvett sammen med landbruks- og matdepartementet administrerer tilslutningsprosessen, så ta kontakt på info@matvett.no om din bedrift ønsker å signere eller har spørsmål.

Tilsuttede bedrifter viser at effekten er stor

Kartleggingsresultatene fra 2020 viser at de bedriftene som er tilsluttet bransjeavtalen reduserer mer matsvinn enn de som ikke er med, og mange har nådd eller er på god vei til å nå halveringsmålet allerede. Effekten av å kutte matsvinn er stor, både når det gjelder verdi i kroner, mengde mat og CO2. Matvett inviterte de ti bedriftene som har kuttet mest til å bidra inn i rekrutteringsarbeidet med budskapet; "Hvis alle rekrutterer en bedrift blir vi dobbelt så mange". Nedenfor ser dere samlet effekt som disse 10 bedriftene har oppnådd. Ikke vær overrasket om du blir kontaktet og bli med, du også!

Fakta om Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn

  • Inngått i 2017 med mål om å halvere matsvinnet innen 2030
  • Partene består av fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner fra hele verdikjeden for mat
  • Bedrifter kan tilslutte seg målene og forpliktelsene i avtalen
  • Tilsluttede bedrifter rapporterer årlig matsvinndata og gjennomførte tiltak til NORSUS/Matvett
  • Husholdningene er også inkludert i målet
  • Myndighetene er ansvarlige for å sikre datainnsamling og tiltak mot forbrukerne og offentlige virksomheter
  • Matkastelov: I 2023 nedsettes et utvalg som skal evaluere bransjeavtalen og andre mulige virkemidler inkl. lov
  • Regjeringens innstilling er at bransjeavtalen fremdeles skal være det viktigste virkemiddelet

Kuttmatsvinn-beviset

Når du er tilsluttet bransjeavtalen og rapporterer data årlig til NORSUS, er veien kort til å motta KuttMatsvinn-beviset. Les mer om hva som skal til her eller ta kontakt med oss i Matvett.