Torskeceviche

Har du en fiskefilet igjen i kjøleskapet? Av og til kan det være vanskelig å vite hva vi skal bruke en liten rest til, løsningen kan være å lage en forrett. Å «koke» fisk i sitrussaft er en gammel teknikk som etter sigende stammer fra Bolivia. Fisken får samme konsistens som om den ble kokt, uten at den gjennomgår noen form for varmebehandling.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • et par torskefileter (skinn- og beinfri)
  • saften av to lime eller sitroner
  • en liten neve basilikum (finstrimlet)
  • et par sjalottløk (finhakket)
  • 1/2 paprika (finhakket)
  • olivenolje (extra virgin)
  • salt & pepper

Denne oppskriften kan benyttes med stort sett alle fisketyper, men som eksempel har vi valgt torsk. Har du et stykke skrei igjen fra igår bruk det.

  • Skjær torsken i tynne skiver eller i terninger og ha dette over i en bolle.
  • Press lime eller sitron (eller begge deler) over fisken.
  • Bland godt slik at alle fiskens sider får saft over seg.
  • La torsken stå i kjøleskap i en halvtime – gjerne mer.
  • Når fisken har fått en «kokt» konsistens, siler du vekk væsken og blander inn basilikum, paprika og løk.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Drypp noen dråper god olivenolje over og server som fingermat, gjerne med tannpirkere.

Smaksvariasjoner:
Andre smaker som fungerer veldig bra i denne retten er koriander og mango, enten som et alternativ til basilikum og løk eller i tillegg. Prøv deg fram. Du kan også bytte ut fisken med skalldyr. Reke- eller kamskjell-ceviche er vanvittig godt!

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".