Fiskekaker

Vi tenker på fiskekaker som nokså særnorsk, men vi er slett ikke alene om å spise fisken på denne måten. Danskene og tyskerne har sine frikadeller, i England er fish cakes vanlig, og i Frankrike lager de fiskekaker av gjedde. Selv fiskeboller spises i hvert fall på to såpass forskjellige steder som Færøyene og Sør-Kina.

Foto: Colin Eick

Tips

Noen av pakkene er veldig store og er ofte best på pris. Har du ikke tenkt å bruke alle, frys ned resten. Kakene egner seg godt til frysing og holder fint i opptil et halvt år.

Holdbarhet

Felles for pudding, boller og kaker av fisk er at de består av en blanding av fisk, bindemiddel, stivelse og krydder. Pudding og boller lages nesten utelukkende av hvit fisk, og spesielt hyse, mens i kaker varieres det mellom kolje, sei, steinbit og også laks. Fiskekakene stekes, mens pudding kokes i vannbad og bollene direkte i vann.

Under varmebehandlingen vil det aller meste av bakteriene dø. Produsentene er underlagt strenge renslighetsregimer slik at det blir med minst mulig bakterier inn i pakningene, og i hvert fall ikke av sortene Listeria, som vokser fint i kjøleskapstemperatur, og stafylokokker. Sjansen er liten for at fiskekakene dine er infisert av disse, i og med at produsentene må kontrollere produktene sine før de selges. Gravide og personer med nedsatt immunforsvar er spesielt sårbare grupper og skal være forsiktig med hjemmelagde fiskekaker som stekes og deretter blir liggende lenge i kjøleskapet.

Bortsett fra bakteriene nevnt ovenfor, er fiskekaker, -boller og -pudding svært trygge produkter og med lang holdbarhet så lenge de oppbevares i originalemballasjen, opptil et par måneder fra pakkedato. De vil sannsynligvis holde en god stund over utløpsdatoen også. Fiskeboller på boks holder i årevis over datoen. Åpnede pakker (og bokser) vil imidlertid bli dårlige nokså raskt. Tilgang på oksygen vil få i gang bakterieveksten. Dette vil lukte tydelig surt. Da skal maten kastes.

Oppbevaring

0 til 4 °C.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".