Lutefisk med lefse

I Maries familie har de gjennom generasjoner holdt fast på tradisjonen med å serverer lutefisken i potetlefser med hvit saus. Deres spesielle vri inkluderer både bacon og møre poteter.

Ingredienser

LUTEFISK:

  • 2 kg lutefisk
  • 2 ss salt

CA. 12 POTETLEFSER:

  • 1 kg potet
  • 1 ts salt
  • 120 g hvetemel
  • 4 ss salt

HVIT SAUS:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • ½ ts salt
  • ¼ ss pepper
  • ¼ ts muskatnøtt

TILBEHØR:

  • 600 g potet
  • 400 g bacon
  • 100 g romtemperert smør

Potetlefsene blir laget av potetrestene fra julemiddagen og er i seg selv en fin matredderaktivitet. Marie beregner 500-750 gram fisk per voksen (500 g til småspiste og 750 g til storspiste) og 250 gram per barn, med tanke på at fisken vil krympe under tilberedningen. Beregn 150 gram potet og 100 gram bacon som tilbehør per voksen.

FREMGANGSMÅTE:

1. Gjør klar lutefisken: Legg den med skinnsiden ned på en rist over en langpanne slik at den kan renne litt av seg. Dryss godt med salt over fiskestykkene og plasser kaldt i 2-3 timer. Da blir fiskestykkene fastere og tar til seg smak. Jo lenger den står, jo fastere blir den.

2. Potetlefser: Kok mer poteter dersom det ikke er mer til overs etter julemiddagen. Bruk en kjøttkvern eller potetpresse til å mose potetene i to omganger. (Kok også ekstra som tilbehør til fisken).

3. Tilsett salt og elt godt sammen. Fortsett å elte med hendene og tilsett litt og litt mel. Når den er klar, skal deigen være myk og smidig, og ikke klistre seg til hendene. Ikke tilsett for mye mel, da kan lefsene bli tørre og stive som flatbrød.

4. Del deigen i like store boller, ca. 80 gram hver. Kjevle bollene ut til tynne lefser og bruk godt med hvetemel, ca. 20-22 cm i diameter.

5. Stek potetlefsene raskt på begge sider i en tørr stekepanne eller takke på middels til sterk varme. Legg lefsene i en stabel, pakket i et rent kjøkkenhåndkle, eller avkjøl de i en plastpose slik at de holder seg myke. Frys ned lefsene som ikke skal spises samme dag, da holder de seg aller best.

6. Tilbake til fisken: Hell av det overflødige vannet og legg fiskestykkene i langpannen, krydre med salt og litt kvernet pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i en forhåndsoppvarmet ovn på 225 °C i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen og fastheten på fiskestykkene.

7. Damp opp de ekstra kokte potetene som skal serveres sammen med fisken.

8. Stek bacon til ønsket konsistens.

9. Lag saus: Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Rør godt til blandingen «slipper» kjelen. Spe med halvparten av melken og rør godt. Tilsett resten av melken og rør til du har en glatt saus. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Pass på at sausen ikke blir brent. Smak til med salt, pepper og eventuelt muskat.

10. Servering: Server taco-style. Sett alt på bordet, inkl. litt romtemperert smør. Rekkefølgen til Marie er: Lefse med smør, poteter most ned på lefsen, fisk, bacon og så saus på toppen. Rull sammen som en Burrito og vel bekomme!

11. Drikketips: Ingefærøl eller øl med sitronbrus.