Bouillabaisse

Dette er den kjente franske fiskesuppen som fiskerne i Marseille kokte på restene av dagens fangst og nøt i skumringen med et glass enkel hvitvin.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • 2 liter fiske- eller skalldyrkraft (kan bruke god fond hvis du ikke har kraft)
  • ½ løk (finhakket)
  • 4 fedd hvitløk (finhakket)
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1 dl olivenolje
  • 2 tomatbokser
  • En klype safran
  • En klype kajennepepper
  • ½ kilo kokte poteter (gjerne gårsdagens, i skiver)
  • Beinfrie stykker av forskjellig fisk (f.eks. torsk, sei, laks, steinbit)
  • Diverse skalldyr (f.eks. hummer, sjøkreps, reker, blåskjell)

Rouille (klassisk tilbehør/tykk saus til bouillabaisse)

  • 2 dl aioli
  • 1 grillet rød paprika
  • 2 skiver hvitt brød uten skorpe (gjerne daggammelt brød)
  • 1 ts sennep (gjerne Dijon)

Bruk fiske- og skalldyrrester (rekeskall alene er nok til å lage en super kraft), kok din egen kraft og la denne være plattformen for din hjemmelagde bouillabaisse.

  • Varm opp olivenolje i en stor gryte.
  • Stek løk og hvitløk til det er gyllent og tilsett hvitvinen.
  • Kok inn til halvparten og bland inn tomat og kraft.
  • La dette småkoke i et kvarters tid før du smaker til med safran, salt og kajennepepper.
  • Legg i fisk og deretter skalldyr.
  • La alt trekke i ca. 10 min.
  • I mellomtiden lager du Rouille.
  • Server suppen med iblandet rouille og godt brød ved siden av.

Rouille:

  • Grill paprika enten i ovn, på grill eller direkte i gassbluss hvis du har gasskomfyr.
  • Flå den og press den gjennom en sil.
  • Bland med aioli og sennep.
  • Brødet rives i grove biter, dyppes i suppen og blandes så inn i rouillen.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".

Oppskrift på god kraft finner du her: Løft restematen med god god kraft.