Feijoada- Brasils nasjonalresterett!

Denne gryteretten er et godt eksempel på klassiske retter som egentlig er restemat. Opprinnelig var dette mat som slavene fikk og kun de mindre fine stykkene fra grisen ble brukt, som føttene, ørene, halen og tungen. Dette ble kokt sammen med sorte bønner og servert med appelsinskiver og strimlet grønnkål.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • ½ kg brune eller sorte bønner
  • 1 kg røkt eller ferskt svinekjøtt (små stykker av f.eks. røkt pølse, bacon, ører, føtter, tunge og hale)
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 laubærblad
  • ½  rød chili (eller tabasco)
  • 2 ss hvetemel
  • Litt frisk persille
  • 2 appelsiner
  • Grønnkål
  • Salt & pepper

I dag tilsetter man gjerne både litt bacon og røkt pølse til Feijoadaen, og retten har blitt hele landets nasjonalrett.

  • Hvis du bruker hermetiske bønner, må de tilsettes mot slutten av kokingen, ellers vil de løse seg opp og bli bønnegrøt.
  • Hvis du bruker vanlige bønner må de ligge i bløt over natten. Dagen etter heller du av vannet og har dem i en stor gryte. Hell over kaldt vann så det dekker bønnene med et par cm, og kok opp. Legg i laubærbladene og la bønnene koke i 3 timer.
  • Når bønnene har kokt i 2 timer, kan du tilsette alt kjøttet bortsett fra bacon og pølser.
  • Pølsene skal koke med det siste kvarteret, baconet steker du separat i en panne og har i rett før servering.
  • Hakk løken og stek den i smør eller olje i en panne til den er gyllen.
  • Dryss over noen spiseskjeer hvetemel, rør godt og ha alt over i gryta.
  • Når kjøttet er ferdig kokt (etter en times tid), tar du det opp og fjerner bein og brusk, skjærer kjøttet i mindre biter og legger det tilbake i gryta.
  • Tilsett finhakket chili (eller noen dråper tabasco) og persille og smak deg fram med salt og pepper.
  • Server med kokt ris, appelsinskiver og strimlet grønnkål.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".