Bubble and squeak

«Bubble and squeak» er klassisk engelsk restemat. Utgangspunktet er restegrønnsaker etter søndagssteken, og klassiskerne er poteter, gulrøtter, erter og rosenkål. Andre grønnsaker kan selvsagt også brukes. Tradisjonelt spises denne retten som mandagslunsj- eller middag.

Ingredienser

  • kokte poteter
  • grønnsaker (det du måtte ha av rester)
  • gul løk
  • smør
  • salt & pepper
  • ev. kjøtt, egg & bacon eller pickles som tilbehør

Engelskmennene moser potetene og blander inn restegrønnsakene i mosen før det hele stekes gyllent (i smør) i en stekepanne. Klassisk tilbehør er kaldt, oppskåret kjøtt fra gårsdagens middag, pickles eller egg & bacon. Navnet «Bubble and squeak» kommer fra lydene som oppstår når ingrediensene steker på høy varme.

Slik gjør du:

  1. Halvparten av potetene skjæres i biter, den andre halvparten moses til stappe. Skjær grønnsakene i biter og bland dem inn i potetstappen sammen med potetbitene.
  2. Grovhakk løken og stek den gyllen i smør. Skru opp varmen og tilsett potet- og grønnsaksblandingen. Vend alt godt rundt i smøret slik at alle biter blir gjennomvarmet skikkelig.
  3. Press blandingen flat med en stekespade og la den steke som en omelett til den er gyllen i bunnen. Snu den og stek til den er gyllen på andre siden. Server den rykende varm sammen med et av de klassiske «Bubble and squeak»-tilbehørene.

Variasjoner:

Det finnes flere måter å tilberede denne retten på. Én variant er å steke den som det skulle vært en eggerøre – da blir den en mer pytt-i-panne-lignende rett. Du kan også steke den i mindre porsjoner til flere minikaker.