Uke 1
Nils liker å bruke hele råvaren. Derfor starter vi denne uken med en hel kylling. Ved å bruke både kjøtt og bein, utnytter du hele fuglen og kan lage kraft som kan brukes i flere av rettene. Ertesuppen bruker vi først som suppe og så som saus til hvit fisk senere i uken. Urtene kan erstattes med det du har tilgjengelig. Alle rettene er laget med tanke på smak, god utnyttelse av ingrediensene og effektiv tidsbruk på kjøkkenet. Da bruker du mindre tid, reduserer matsvinn og kostnader ved innkjøp av råvarer. Prepp ukens hovedingrediens før du begynner på rettene.
Parter kylling til porsjonsdeler og lag kyllingkraft
- 1 Hel kylling
- 1 hel hvitløk
- 1 kepaløk (gul)
- Estragon (hvis du har)
Legg kyllingen på ryggen, knekk av lårene ut på hver side så du ser leddet, uten å treffe beinet. Det er en strek på ryggen. Skjær ut brystet på venstre side og gjenta på høyre side av ryggbeinet. Klipp eller kutt opp skroget i mindre biter. Fordel bitene utover i en bakk eller et stekebrett, sammen med en halv hvitløk og en hel løk delt i 4 med stor snittoverflate. Sett i ovnen på 200 grader og stek til bitene blir gylne. Ha dem deretter i en kjele og dekk til med 2 liter vann. Kok opp og reduser mengden under medium varme, til ønsket smak. Nils anbefaler minimum én time koking.
Urteolje
- 200 g gressløk, ca. 1 bunt. NB: Man kan blande flere urter sammen for å bruke opp rester.
- 6 dl olje (solsikke- eller rapsolje)
Bland urter og olje i minimum 5 minutter i en blender. Tilsett en halv teskje bakepulver (for en grønnere farge). Hell over i en kjele, varm opp til massen sprekker. La stå i 5–10 minutter. Sil gjennom grov sil for å bli kvitt mesteparten av massen, for så å sile i et klede for å oppnå en partikkelfri olje. Blasser i en boks og frys inn. Skrap av oljen når den er innfryst. Da vil du få et renere resultat, da vannet legger seg i bunnen av boksen.