Tenk kreativ gjenbruk

Kartlegging av matsvinn fra serveringsbransjen viser at en av hovedårsakene til matsvinn skyldes overproduksjon, spesielt knyttet til buffetservering og mat som har vært presentert i salgsdisker. Mange er usikre på om denne maten kan gjenbrukes, men det er stor fleksibilitet i regelverket som gjør det mulig å benytte mye av denne maten på nytt.

Tips til tiltak

  • Lag fargerikt tilbehør av paprika, løk, sopp, grønne bønner, og spinat eller finhakk og bruk i dipper og sauser
  • Bruk slappe urter i en pesto
  • Stek ris (husk riktig oppbevaring i forkant, se Mattilsynets retningslinjer) sammen med rester av kylling og pølser og tilsett grønnsaksrester
  • Bruk kokte og stekte poteter i potetstappe, pytt i panne og omeletter

Gjenbruk av mat omfatter både mat som har vært presentert på buffet eller i disk og mat som er ferdig tilberedt, men som ikke har vært ute av kjøkkenet. Hvordan maten gjenbrukes, f.eks. om den bør varmebehandles, er avhengig av forhistorien og hvilke tid-temperaturkombinasjoner den har vært utsatt for. Kravet til sporing må etterleves også når maten gjenbrukes. Tallerkenrester skal kastes og ikke gjenbrukes. Mat som er gått over ”siste forbruksdag” skal ikke benyttes for gjenbruk. Det viktigste å tenke på når du skal gjenbruke mat fra buffet eller disk er å ha kontroll på hvor lenge maten som skal gjenbrukes har stått ved en annen temperatur enn den som er anbefalt. Tidsmessige korte unntak (opptil 3 timer totalt) kan gjøres i forbindelse med preparering, transport, lagring, fremvisning og servering av maten forutsatt at det ikke innebærer en helserisiko.

Om du planlegger i forkant, og setter opp en meny for uken etter, vil det bli lettere å organisere hvilke rester som kan brukes når. Dermed vil du også redusere matsvinnet betydelig, i tillegg til å spare penger. Det er mange ulike måter å bruke opp rester av ulike råvarer så lenge du har kontroll på riktig lagring av restene før gjenbruk. Med en god base kan både paier, gryteretter, supper og omeletter tilsettes råvarer man har til overs.

Les mer i Matvetts "Guide til trygg gjenbruk av mat".