Samarbeid om å kutte matsvinn i idretten

Norges Idrettsforbund (NIF) og Matvett har inngått en samarbeidsavtale med mål om å redusere matsvinn i tilknytning til ulike aktiviteter i norsk idrett. Hensikten med samarbeidet er å bidra til at mat og forebygging av matsvinn som del av idrettens arbeid med bærekraft blir mer systematisk ivaretatt i hele organisasjonen og ut mot samarbeidspartnere, forbund, klubber, utøvere og foresatte.

Vinner av matkastetypetesten ble Nora Jordbru, idrettskonsulent i Norges Dykkeforbund. Foto: Michelle Hermandsen

Mindre matsvinn betyr lavere utslipp

Det er viktig for NIF å begynne arbeidet med å bevisstgjøre de ansatte og kutte matsvinn i eget hus. Compass Group, som driver kantinen måler matsvinnet hver dag og deler tallene med gjestene. De har innført tallerkenservering og har fokus på gjenbruk av råvarer i nye retter.

″Sammen med Matvett ønsker NIF å gjøre det enklere for idretten å jobbe systematisk mot matsvinn. Siden vi begynte å fokusere på matsvinn er matsvinnet per gjest på Idrettens Hus mer enn halvert, fra 55 g til 26 g. Jeg er sikker på at mange kan oppnå gode resultater med kunnskapen og verktøyene vi får tilgang til fra Matvett.″

Michelle Hermandsen, Rådgiver for bærekraft og miljø, NIF

Mange miljøagenter å spore i Idrettens hus

Inngåelsen av samarbeidet ble markert i kantinen i anledning den internasjonale matsvinndagen 29. september med en felles aktivitet der alle ansatte ble oppfordret til å finne sin matkastetype, basert på hva som motiverer dem til å kaste mindre mat og hva de kaster mest av.

Det var godt engasjement blant de ansatte i de ulike særforbundene og resultatene fra de 75 som tok testen, viste at det var en jevn fordeling av "Miljøagenter" og "Sparegriser" som tyder på at både klima og økonomi motiverer til å kaste mindre mat. Se total fordeling på bildet under og les mer om de ulike matkastetypene her.

Nytt menykonsept med mindre matsvinn på idrettsarrangementer

Den første samarbeidsaktiviteten blir å teste ut et mer bærekraftig menykonsept som bidrar til redusert matsvinn på idrettsarrangementer. En kartlegging som ble gjennomført i den svenske skiskyttercupen i 2023, viste at mat og drikke står for ca. 20 prosent av klimagassutslippene fra deres arrangementer. Med dette som bakteppe testet Matvett, Norges Skiskytterforbund (NSSF) og GreeNudge i 2024 ut konseptet «Sunt, godt og spis opp» under Norges Cup på Fossum IF. Målet var å tilby sunnere, rimeligere og mer miljøvennlig mat som også førte til mindre matsvinn.

Tiltakene som ble testet ut inkluderte en meny bestående av grove sandwicher, grønnsaklasagne og smoothie samt forhåndsbestilte matposer, rabatt på kaffe ved bruk av egen kopp, «forundringsposer» med overskuddsmat fra arrangementet og returavtale med lokal dagligvareaktør. Tilbakemeldingene var svært positive og hele 75 prosent ønsket at konseptet blir videreført.

Nå ønsker NIF og Matvett å utvikle et tilsvarende menykonsept og en kompetansepakke som inkluderer et digitalt matsvinnkurs og veiledning for idrettsarrangementer i hele Norge.

″Vi ser frem til å samarbeide om å engasjere flere til å ta bedre vare på maten. Idretten samler folk på tvers av alder og gir en unik mulighet til å spre kunnskap som reduserer matsvinn og klimaavtrykk. Erfaringene fra Fossum viser at utøverne er med på laget og ønsker blant annet et smartere menykonsept velkommen.″

Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett