Hvilken matkastetype er du?
Visste du at vi nordmenn kaster i gjennomsnitt rundt 35 kilo spiselig mat i året? Det betyr at vi både sløser med penger og ressursene som har gått med til å produsere maten. Matproduksjon står for omtrent 30 prosent av verdens klimagassutslipp og legger beslag på store arealer, mye energi og enorme mengder vann. Når maten havner i søpla, er klimagassutslippet og ressursbruken forgjeves.

For å gjøre det enklere å forstå hvor mye mat vi kaster, hvorfor vi kaster og hva vi kan gjøre med det, har Matvett utviklet en matsvinnkalkulator som tar utgangspunkt i faktiske matsvinntall på husholdningsleddet. Kalkulatoren synliggjør matsvinnet i kroner, mengde og klimagassutslipp, og ved å svare på enkle spørsmål om hva du kaster og hva du synes er vanskelig, får du skreddersydde tips til hvordan du enkelt kan kaste mindre mat og en pekepinn på hvilken matkastetype du ligner mest på.
De seks matkastetypene
Når du tar testen, får du vite hvilken av disse seks matkastetypene du er:
- Naivisten: Du vil gjerne bidra til klima og miljø, men er ikke helt klar over at det å kaste mindre mat faktisk er et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre.
- Sparegrisen: Du har stålkontroll på matbudsjettet, planlegger godt og vet at du sparer penger på å bruke opp maten du handler inn og lager.
- Samaritanen: Du vil bidra til at verden blir et bedre sted, og vet at det er urettferdig at noen sulter mens andre kaster mat. Respekt for råvarene og håndverket er din drivkraft.
- Drømmeren: Du har et stort hjerte og vil alle vel, men ser ikke helt hvordan din egen innsats for å kaste mindre mat faktisk betyr noe.
- Miljøagenten: Du er helt klar på at mindre matsvinn = bedre klima, og du tar konkrete grep i hverdagen for å bidra.
- Økonomen: Du synes mat er dyrt og liker å spare penger, men har kanskje ikke tenkt over at matsvinn faktisk er et av de største pengeslukene i hverdagsøkonomien.
Små endringer – stor effekt
Matsvinnkalkulatoren viser at uansett hvilken type du er, har du mulighet til å gjøre en forskjell.
- For klimaet: Mindre matsvinn betyr lavere utslipp og mindre ressursbruk.
- For lommeboka: Du sparer penger når du utnytter maten du allerede har kjøpt.
- For rettferdighet: Når vi kaster mindre, viser vi respekt både for de som mangler mat og for de som har produsert den.
Små grep i hverdagen kan være å planlegge måltidene bedre, bruke sansene på best før-merket mat i stedet for å stole blindt på datoen og gjøre rester til nye måltider.
Bli med og test deg selv!
Matsvinn er en av de største miljøutfordringene vi står overfor, men også en av de enkleste å gjøre noe med. Ved å teste deg selv med matsvinnkalkulatoren får du både innsikt og inspirasjon til å ta bedre valg – enten du er mest opptatt av klima, økonomi eller rettferdighet.
👉 Test deg selv i dag: Hva er din matkastetype?