"HoldbarSjekken" vant årets Holdbarhetspris

Frukt og grønt er en av varegruppene med mest matsvinn i hele verdikjeden. Plastemballasje er i særklasse når det det gjelder å ta vare på maten og spesielt for frukt og grønnsaker som består av mye vann. Holdbarhetsprisen ble etablert i 2021 av Grønt Punkt Norge og Matvett. Årets vinner er BAMA med "HoldbarSjekken", et testsystem for bærekraftige emballasjevalg hvor optimal holdbarhet er et sentralt kriterium.

BAMA er stolt vinner av årets Holdbarhetspris med HoldbarSjekken. Fra venstre; Hanne Larsen, Nofima, Åse Øygarden, BAMA, Anne-Grete Haugen, Matvett

Forskningsbasert testsystem for bærekraftige emballasjevalg

HoldbarSjekken er et forskningsbasert testsystem for riktig valg av emballasje (eller beskyttelse) til frukter, bær og grønnsaker. Utviklingsprosjektet ble ledet av BAMA, Nofima var med som forskningsinstitutt og flere aktører fra verdikjeden deltok. Prosjektet ble godkjent som et innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) og fikk støtte fra Forskningsrådet.

Fra Matvetts kartlegging vet vi at forbrukerne ønsker mat med lang holdbarhet samtidig som de ikke ønsker plastemballasje. I kampen om å vinne forbrukerens aksept samtidig som maten skal tas vare på, kan det derfor være utfordrende å benytte plast som materiale. Ifølge BAMA, var nettopp mange forbrukerhenvendelser om å kutte plast på frukt og grønt bakgrunnen for HoldbarSjekken. Forbrukernes kunnskap om emballasjens rolle er lav og fra tidligere forskningsprosjekter har kommunikasjon på emballasjen vist seg å være effektiv for forståelsen. Ved å gjennomføre HoldbarSjekken på produkter kan bedriftene bruke dokumentasjonen til å kommunisere om hvorfor en del produkter bør pakkes i plast for å unngå matsvinn. Dette er et godt eksempel på kunnskapsbasert kommunikasjon til forbruker som også juryen vektla for årets Holdbarhetspris.

HoldbarSjekken er i dag innarbeidet som praksis for testing av all ny emballasje, og det er viktig at testene gjennomføres på samme måte.

For å gjøre kunnskapsbaserte valg og kunne dokumentere produkters beskyttelsesbehov, ble testsystemet utviklet og består av:

  • Vurdering av de kritiske egenskapene til produktet (spesifikasjoner, lagringsbehov gjennom verdikjeden)
  • Identifisering av emballasjen som skal testes
  • Gjennomføring av pakke- og lagringsforsøk med produkter uten emballasje og i ulike emballasjeløsninger under ulike temperaturscenarier (realistiske og ideelle)
  • Jevnlige prøver, vurderinger og dokumentasjon av kvalitetsansatte
  • Anbefaling basert på testinformasjon og funn

I tillegg ble det utviklet en test av emballasjen i butikk bestående av sjekkliste for planlegging, gjennomføring og evaluering. Det ble også gjennomført en online forbrukerundersøkelse for å se på beslutningsmomenter og emballasjens rolle når forbruker velger produkt.

Veien videre

EU foreslår nå et nytt regelverk knyttet til emballasje med særbestemmelser for frukt- og grønt under en viss mengde. De foreslår unntak for matvarer som har behov for emballasje for å forebygge matsvinn. Her kan HoldbarSjekken være et viktig verktøy til å begrunne og dokumentere produkters behov for emballasje sett i forhold til potensielt matsvinn. Matvett ser behov for at flere frukt- og grønt-produsenter tar i bruk lignende kunnskapsbaserte verktøy for optimal emballasje for å ta vare på maten.

Fjorårets vinner

Første vinner av Holdbarhetsprisen var Godt Levert Gruppen – de er bevisste på bruk av mer plast når det er nødvendig for å ta vare på maten, for eksempel urter deler av året hvor de trenger bedre beskyttelse, men også på å fjerne plast på mer robuste produkter. Les mer her

Kriteriene for Holdbarhetsprisen:

  • Lengre eller uendret holdbarhet
  • Smarte åpne/lukkeløsninger
  • Bruk av supplerende merking som «best før – ofte god etter»