Hjemmelaget leverpostei

Å kaste mindre mat handler ikke bare om rester, men å bruke mer av råvarene. Å lage egen leverpostei er gjort på en times tid og smaker veldig godt. Dessuten får du brukt opp deler av kjøttet som vanligvis havner i søppelkassen.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • 200 g lever (enten fra svin eller kylling)
  • 200 g svinekjøtt og svineflesk (uten svor)
  • 2 ansjosfileter (+ et par spiseskjeer av ansjoslaken)
  • 2 sjalottløk
  • 1 ts sukker
  • ½ ts allehånde
  • Salt & pepper
  • Rens leveren for hinner og årer.
  • Skjær lever, kjøtt, flesk og løk i grove biter og mal det i en food prosessor eller blender sammen med ansjos, ansjoslake og krydder. Det skal bli en fin, jevn masse.
  • Ha massen over i en smurt brødform og stek den på 170 °C i 1 time (eller til kjernetemperaturen er på 70 °C).
  • Stikk i posteien med en gaffel – hvis saften som renner ut er blank, er den ferdig.
  • La leverposteien avkjøles litt før du skjærer i den, ellers faller den lett fra hverandre.
  • Server lun eller kald på ferskt brød, til nykokte rødbeter eller i en grønn salat.

Variasjoner:
Har du lyst på en leverpostei med litt mer smak, kan du tilsette f.eks. sopp, bacon eller soltørket tomat i blandingen. Konjakk og nellik gir også nydelig smak og er særlig godt til jul!

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".