Leverpostei

Leverpostei er et av våre mest populære pålegg, både for barn og voksne. Ikke minst er den gule, runde boksen fra Stabburet en klassiker på frokostbordet. Slett ikke rart, siden svinelever er svært næringsrikt, både på protein, mineraler og vitaminer.

Foto: Colin Eick

Holdbarhet

Det er stor forskjell på de ulike typene alt etter som hvordan de er fremstilt. Stabburets metallboks er holdbar i minst fem år, så lenge den er uåpnet. Derfor er denne merket med best før. For Stabburets plastboks gjelder omtrent 100 dager, mens for de fleste andre ferske og ovnsbakte typer er holdbarheten noe kortere. Dette står merket på boksen som siste forbruksdag, og indikerer den perioden produsenten kan garantere at det ikke vil forekomme nok mikrobiell aktivitet til å produsere en farlig mengde giftstoffer, så lenge varen har vært korrekt lagret.

Om din uåpnede leverpostei har gått ut på dato, vil det alltids medføre en risiko å spise den (altså bortsett fra den hermetiske boksen). Lukter den surt, eller den har fått muggflekker på seg, skal du kaste den. Om du ikke ser noe antydning til mugg og lukten er normal, kan du fint spise den i flere dager over siste forbruksdag. Men pass på, nå vil bakterieveksten være stor.

Så fort leverposteien er åpnet, vil den normalt ikke holde særlig lengre enn en ukes tid, og kortere om du lar den stå mye ute på frokostbordet. Dette gjelder uansett om det er en måned igjen til siste forbruksdag, og også for den lille, gule metallboksen. Pass på om den begynner å lukte surt, eller om det kommer mugg på den. Da skal den kastes. Hvis ikke, kan du fint spise den.

Oppbevaring

1 til 4 °C. Metallboksene kan oppbevares i romtemperatur, men må stå tildekket med plast i kjøleskap så fort de er åpnet.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".