Pølser

Pølser er en super måte å bruke opp alle delene av dyret som ikke egner seg til biffer og steiker. Det er en myte at du helst ikke vil vite hva slakteren putter i pølsene. Der går stort sett velsmakende og næringsrike kjøttslintrer og fett og, avhengig av pølsetypen, sener, hinner, blod, innmat og krydder. 

Foto: Colin Eick

Tips

Kokte pølser etter barnebursdagen passer perfekt i morgendagens suppe eller lapskaus. Vi har også oppskirft på noen kjempegode pølsemuffins. 

Svin er vanligst, men det lages også pølser av lam, kylling og storfe. Selv om det kanskje kan bli for mye av det gode, les fett, skylder vi dyra å utnytte alt som kan spises når vi først har kuet og tatt livet av dem.

Holdbarhet

Det stilles strenge renhetskrav til pølseprodusenter, i og med at rått kjøtt kvernes og pakkes sammen i tarmer, noe som skaper gode vekstvilkår for bakterier. Pølsene du finner i butikken, er vanligvis kokt eller røkt og har lengre holdbarhet enn rå pølser, som du gjerne må til en slakter for å få tak i. I koke- og røykeskapene blir mesteparten av bakteriene drept. Slike pølser holder i minst tre uker i originalemballasjen, og omtrent en uke om du har kjøpt dem i løsvekt hos slakteren eller åpnet pakken. Rå pølser som er vakuumpakket, kan godt ligge noen dager over utløpsdato, mens åpnede pakker eller rå pølser fra slakterdisken bør brukes i løpet av tre–fire dager fra du kjøper dem.

Hvis pølsene har gått ut på dato, hvis du har hatt pakken åpnet over en uke eller du er i tvil om pølser som ikke har datomerking, kan du bruke nesa. Vanligvis er det snakk om uønskede forråtnelsesbakterier. Dette lukter i så fall tydelig surt. Det kan imidlertid også være snakk om melkesyrebakterier, som lukter surt, men er ufarlige. Denne sure lukten vil avta om pølsene får lufte seg på kjøkkenbenken en halvtimes tid. Om det fortsatt stinker råttent, bør pølsene kastes. (I teorien kan pølsene bli bedervet av sykdomsfremkallende bakterier som ikke lager sur lukt, men det er ytterst sjelden at kjøtt blir infisert med slike bakterier i norsk matproduksjon.)

Husk at kokte og røkte pølser skal stekes eller trekke på nytt. De er ikke spiseklare, eller som bransjen sier, de er utilsiktet spiseklare. Risikoen er minimal, men det er en liten sjanse for at pølsene er infisert med Listeria-bakterien, som trives godt i ferdigbehandlet mat og vokser frem når andre bakterier er utryddet. Listeriose er spesielt farlig for gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Dette er imidlertid svært sjelden og ikke noe å bekymre seg for med pølser i salg i Norge.

Oppbevaring

1 til 4 °C.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".