Grønnsaker «tempura»

Har du grønnsaker liggende som har sett bedre dager? Da er tempura en super gjenopplivningsmetode og et friskt pust i en, for mange, potetdominert hverdag. Opprinnelig er dette en japansk forrett, men den kan gjerne bli middag for to hvis du har nok.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

icon-ingredients Ingredienser

  • Det du har av dvaske grønnsaker (blomkål, brokkoli, gulrot, sukkererter)
  • 1 liter olje til fritering (peanøtt-, raps- eller solsikkeolje)

Tempurarøre:

  • 2 dl isvann (noen bruker også en farrisslant eller øl)
  • 2 dl hvetemel
  • 1 dl maisenna
  • ½ ts bakepulver
  • 1 eggeplomme

Dip:

  • 1 dl soyasaus
  • 1 ss sukker
  • ½ sitron (både saft og skall)
  • 1 chili
  • 1 cm fersk ingefær
  • Varm oljen til ca. 180 °C  i en jerngryte. Du kan sjekke om den er varm nok ved å legge en brødbit oppi – blir den gyllen, er oljen klar. (Det skal ikke ryke av den, da er den for varm.)
  • Ha isvannet i en bolle og bland inn de andre ingrediensene til en røre. Konsistensen skal være tyktflytende (som en bearnaisesaus).
  • Bruk kun halvparten av melet og bakepulveret – resten has i en tilsvarende bolle ved siden av.
  • Grønnsakene dyppes først i den tørre blandingen, deretter i den våte og legges så direkte opp i frityroljen. Ikke ha i for mange biter i av gangen, da mister du mye av frityreffekten.
  • Ta opp grønnsaksbitene med en hullsleiv når de er gylne og crispy. La dem renne av seg på kjøkkenpapir.
  • Bland alle ingrediensene til dipen og server så fort siste tempurabit er ferdig.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".