Myke oster

Myke oster er en enorm familie. Eksempler er chèvre, som er laget av geitemelk, hvitmuggoster som brie, camembert og chaource, som er dekket av et lag hvit mugg, kittmodnede oster som port salut, ridderost, epoisses, morbier og reblochon, som vanligvis har et guloransje eller rødt lag ytterst frembrakt av gjær og bakterier, samt andre oster som mozzarella og mascarpone, mysoster som ricotta og cottage cheese og smøreoster.

Foto: Colin Eick

Tips

Pakk de ulike ostene hver for seg. Chèvre, hvitmuggost og kittmodnet ost kan gjerne pakkes i matpapir og deretter i plastpose eller tett boks.

Holdbarhet

Felles for denne buketten av veldig ulike oster er at de er myke. Det betyr mer vanninnhold, som igjen betyr at muggsoppens sporer og giftstoffer vil spre seg lettere. I motsetning til harde oster skal myke oster som er angrepet av mugg, kastes. Det hjelper ikke å skjære av det mugne området. Resten vil også være infisert.

De fleste av disse ostene vil være holdbare en god stund etter datomerkingen. De vil strengt tatt smake og lukte bedre og bedre. Likevel er det enkelte andre tegn du bør være på vakt overfor. Ferskost og smøreost er sårbare for bakterieangrep og gjæring. I så fall vil du kjenne enten en henholdsvis sur eller besk lukt og smak. Begge deler er dårlige tegn, og osten bør ikke spises.

Under modningen av hvitmuggoster produserer bakterier blant annet ammoniakk, og hvis osten ligger i en tett pakning, vil den etter hvert lukte nokså sterkt. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig. La osten lufte seg en halvtimes tid, vanligvis vil lukten forsvinne. Det samme kan gjelde chèvre, men i mindre grad.

Den av de myke ostene som har best holdbarhet, er kittmodnet ost. Noen av dem er nokså faste, så da kan du skjære bort mugne områder med minst en centimeters margin. 

Oppbevaring

1 til 4 °C. All ost smaker best romtemperert, så ta dem ut en halvtimes tid før servering. Samtidig vil dette gå ut over holdbarheten. Pakk de ulike ostene inn hver for seg. Chèvre, hvitmuggost og kittmodnet ost kan gjerne pakkes inn i matpapir og deretter plastpose eller plastboks. 

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".