Buljong og kraft

Alle som elsker saus, suppe eller gryteretter, har buljong i skapet i en eller annen form – buljongterning, flytende konsentrat eller hjemmelaget kraft i fryseren. Hvis du først har blitt hekta, er det ikke mulig å lage mat uten. 

Foto: Colin Eick

Tips

Lag kraft av fisk og skalldyrrester, kjøttbein og grønnsaksavskjær og frys til supper og sauser. Legg noe av kraften i isbitposer, så har du dine egne buljongterninger klare til bruk. 

Er det tomt i fryseren, kan du bruke flytende konsentrat og er du tom for det også, kan en terning eller to bakerst i skapet brukes som nødløsning.

Holdbarhet

Grunnen til at buljongterningene ikke er førstevalget, er dels det høye innholdet av salt og dels mindre kompleks og frisk smak og lukt. Til gjengjeld er disse terningene helt geniale, siden de strengt tatt aldri blir dårlige. Toro sier selv om dem at etter at pakken åpnes, vil ikke holdbarheten endres. Grunnen til den gode holdbarheten er saltinnholdet og at pulveret er så tørt at verken bakterier eller sopp vil overleve. Det er så vidt litt fett i mørkt buljongpulver, så dette kan begynne å harskne om du lagrer det riktig lenge. Det er ikke farlig, men smaker ubehagelig og kan ødelegge resten av maten.

Flaskene med flytende konsentrat har litt ulik holdbarhet alt etter som hvordan de er produsert. Det er fortsatt snakk om kraftig redusert avkok av fisk, kjøtt eller grønnsaker, og de er tilsatt konserveringsmidler og salt i varierende grad. En uåpnet flaske vil ha svært god holdbarhet, ofte flere år og lenge etter datostemplingen. Så fort flasken åpnes, vil den være mer sårbar for angrep fra bakterier og muggsopp, i og med at buljongen inneholder næringsstoffer mikroorganismene liker, og væskeinnholdet gjør at de trives. Samtidig vil salt og konserveringsmidler hemme veksten, så det vil ta betydelig med tid. Flasken vil holde seg fint i kjøleskapet i ukevis.

Ser du mugg, skal den kastes. Er du usikker på om den er sur, kan du blande den ut i varmt vann og lukte og smake igjen. Kjennes den tydelig sur, bør den kastes. Sjansen for at du opplever dette, er imidlertid liten.

Oppbevaring

Buljongterninger kan du ha i skapet. Uåpnede flasker med flytende buljong kan stå i romtemperatur, men så fort de åpnes, bør du sette dem i kjøleskapet.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".