Frokostblandinger

Det er utfordrende å snakke om frokostblandinger som én homogen kategori. De tar opp stor plass i butikkene, med alle sine varianter fra sunne og næringsrike kornblandinger med og uten frukt, rene produkter som havregryn og cornflakes, til de populære puffede sortene som først og fremst tilfredsstiller sukkerbehovet vårt. 

Foto: Colin Eick

Holdbarhet

Hovedproblemet med frokostblandinger er at de lett kan harskne om de står for lenge. I kontakt med luft vil fettet i kornet og nøttene oksidere og produsere illeluktende aromastoffer. Oppbevart tett, mørkt og kjølig vil harskningen skje saktere. Jo mer fett ingrediensene i frokostblandingen inneholder, jo større er sjansen for at den harskner.

Cornflakes, som inneholder svært lite fett, vil holde seg helt fin i flere år. Havregryn kan godt begynne å harske etter et halvt til ett år, mens blandinger med mye fete nøtter kan harskne etter et par måneder. Hele nøtter har imidlertid veldig mye bedre holdbarhet enn malte eller knuste nøtter. Bruk nesa. Og husk at harskt fett ikke er farlig, det er bare ubehagelig.

Oppbevaring

Mørkt, tett og kjølig, men ikke i kjøleskapet.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".