Saftige resteboller

Nesten alle kan bake vanlige hveteboller. Det handler om å bruke nok tid på elting og heving, så går det som regel bra. Restematboller er litt mer utfordrende å få til, fordi når vi eksperimenterer med havregryn og rester av havregrøt, epler og annet vi har lyst til å få brukt opp, er det viktig å balansere mellom vått og tørt for et godt resultat.

Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 6-7 dl melk
  • 1 pakke gjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 eple, revet
  • 2,5 dl havregryn eller rester av havregrøt
  • 2 dl rosiner
  • ca 1 kg hvetemel, gjerne blanding av grovt og fint
  • 1 ss rapsolje
  • Melk til pensling
  • Smuldre og rør ut gjæren i kald melk.
  • Ha i resten av ingrediensene unntatt oljen.
  • Elt deigen godt til den slipper bakebollen.
  • Ha i oljen midtveis i eltingen.
  • Hev deigen under plast i et lunt og godt hjørne i en halv time.
  • Del deigen i 16 like store emner som trilles til store, litt flate boller hvis de skal fylles med krem og syltetøy.
  • Fordel bollene på to stekeplater med bakepapir.
  • La dem etterheve til dobbel størrelse.
  • Pensle bollene med melk og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 12 minutter.
  • Server bollene med godt syltetøy og krem hvis de er til fastelavnssøndag.

Inspirasjon til oppskriften fikk Matvett fra bloggen til Lise von Krogh.

Du finner også deilige fastelavnsboller med marsipanfyll på restemat.no.