Matolje

Det fins et utall forskjellige matoljer, som er utvunnet ved å trekke ut fettet fra frø, nøtter og planter. De vanligste er olivenolje, soyaolje, solsikkeolje, rapsolje, maisolje, peanøttolje, sesamolje og hasselnøttolje. De har alle ulike sammensetninger av fett og næringsstoffer, samt forskjellige egenskaper i matlagingen. 

Foto: Colin Eick

Tips

Har du mye matolje du vil bli kvitt, for eksempel fra frityrgryten, kan du levere den til gjenvinning. Gammel matolje kan brukes både til biodrivstoff og dyrefôr. Den skal ikke helles ut i vasken.

Noen er kun krydder i maten, andre egner seg godt til steking og fritering, mens andre ikke tåler høye temperaturer og bare bør brukes i salater.

Holdbarhet

Matoljer har lang holdbarhet, også etter datomerkingen. Bakterier og mugg er ikke et problem i matoljer, bare harskning. Det er først og fremst de flerumettede fettsyrene, som omega-3, som lett oksiderer, og spesielt om oljen utsettes for lys, oksygen og varme. De oljene som har høyest innhold av flerumettet fett, har kortest holdbarhet, ofte ikke mer enn et halvt år. Det gjelder for eksempel solsikkeolje (69 %), druekjerneolje (71 %), valnøttolje (63 %), maisolje (62 %) og soyaolje (61 %). Jo lavere innhold oljene har av flerumettet fett, jo lengre holder de. Et godt eksempel på sistnevnte er olivenolje som bare inneholder 11 %, og gjerne kan holde seg frisk og god i et par år eller mer. Midt imellom finner du sesamolje med 43 % og peanøttolje med 33 %.

Det er uvisst om harsknet flerumettet fett er skadelig eller ikke. Vitenskapskomiteen for mattrygghet undersøkte risikoen ved å få i seg harsknede omega-3-fettsyrer, men fant ikke grunnlag for å konkludere med annet enn en bekymring for at det kunne være tilfelle. Det er nemlig slik at i oksidasjonsprosessen når disse fettsyrene brytes ned, vil vitaminer og andre næringsstoffer ødelegges, og det vil dessuten oppstå biprodukter som kan være skadelige, blant annet for fettsammensetningen i leveren.

Uansett lukter og smaker harsk matolje såpass dårlig at du neppe vil bruke den i maten. Det beste er å unngå at den harskner. Ikke kjøp for store flasker av oljetyper du ikke bruker så ofte.

Oppbevaring

Oppbevar oljen mørkt, tett og kjølig. Spiskammer fungerer bra. Øverst i kjøleskapsdøra er faktisk bedre enn romtemperatur. Oljen vil stivne i kjøleskapet, men det er ikke farlig, og den vil bli raskt flytende igjen.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".