Posesupper

Det er vel ikke det hippeste du kan diske opp med – suppe, gryte eller saus lagd på pose. Men det er sannelig enkelt og tidsbesparende, og selges i bøtter og spann. På hytta kan det være spennende å gå på oppdagelsesferd i kjøkkenskapet og finne posesupper av tilnærmet arkeologisk interesse. Det store spørsmålet er: Kan det fortsatt spises? Og svaret er sannsynligvis: Ja.

Foto: Colin Eick

Holdbarhet

Innholdet i posesuppene er frysetørket. Dette er en prosess der matvarene kjøles ned til mellom 10 og 20 minusgrader, slik at alt vannet fryser til is. Deretter utsettes maten for lavt trykk. Vakuumet gjør at isen går over til vanndamp som trekkes ut av matvarene. Til slutt kan vannmengden reduseres helt ned til 1 %. Med så lite tilgjengelig vann vil verken mikroorganismer eller enzymer være i stand til å bryte ned næring i maten.

Posesupper holder svært lenge, minst fem år. Mellom tre og fem år kan smakskvaliteten reduseres, og om det er mye fett i pulveret, kan det også begynne å harskne. Dette vil du i så fall lett oppdage med nesa. Sannsynligvis vil posens innhold kunne brukes i mange år etter utløpsdatoen. Lukt og smak.

Oppbevaring

Romtemperatur og tørt.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".