Langtidsholdbare bakervarer

Det hevdes at kakerlakkene kommer til å overleve en atomvinter. Noen mener Keith Richards også kommer til å klare seg, og i så fall kommer han nok til å leve av Gifflar. Du tror jo nesten ikke din egen nese når du kommer sulten opp på hytta og posen med de små kanelsnurrene virker helt uforandret et halvt år etter at du forlot dem.

Foto: Colin Eick

Tips

En liten tur i stekeovnen på middels temperatur gjør at mange ferske langtidsholdbare bakervarer oppleves mye ferskere.

Holdbarhet

En fjerdedel av all bakst som selges, er langtidsholdbare bakervarer, og andelen er økende. Det omfatter ferske varer som Gifflar, tortillalefser og brød, tørre varer som knekkebrød og kaker som kokosboller og tørre julekaker. Sett i lys av at vi kaster såpass mye mat, og spesielt brød, er dette egentlig en positiv utvikling. I og med at disse varene holder utrolig lenge, slipper vi å kaste dem.    

Det er ikke rart du syns det er litt mystisk at denne baksten holder seg fin så lenge og lurer på om det produsentene bruker er bra for deg eller ikke. Stort sett dreier det seg om det som på folkemunne omtales som e-stoffer, og som det er vanlig å oppfatte som en eneste samling av farlig gift. Det stemmer i liten grad. Alle stoffene du finner i produkter i salg i Norge, inneholder kun e-stoffer som er tillatt. Dessuten er det vanlig å tenke på e-stoffer som kunstige. Det stemmer heller ikke nødvendigvis. Bak koden E210, som er et av de aller vanligste konserveringsstoffene, skjuler benzosyre seg, og benzosyre er det samme stoffet som tyttebær utvikler helt naturlig for å beskytte seg mot angrep fra bakterier og muggsopp. Et annet mye brukt e-stoff er E200. Dette står for sorbinsyre, som forekommer naturlig i rognebær, jordbær og tomat. Denne syren er spesielt effektiv for å stanse gjæring.

Langtidsholdbare bakervarer er altså slett ikke farlige å spise, det er tvert imot lurt dersom du ellers er redd for å kaste for mye brød, lefser eller kaker. På den annen side mister du den friske kvaliteten som ferske bakervarer uten de samme konserveringsmidlene har.

Åpnede pakker kan få holdbarheten noe forkortet, men først og fremst fordi varene tørker ut. Pakker du dem tett inn i en plastpose, fortsetter de å holde seg godt. Noen slike bakervarer inneholder en del fett, og jo lengre disse lagres, jo større er sjansen for at fettet harskner. Dette kan du lukte lett, men det er ikke farlig, kun ubehagelig. Det du derimot skal se opp for, er mugg. Begynner maten å mugne, skal du kaste den.

Oppbevaring

Kan oppbevares tett i romtemperatur.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".