Orkla Stranda reduserer matsvinn med e-læring

Kompetanseheving og engasjement blant de ansatte er viktig for å kutte matsvinn i bedriftene. På Orklas fabrikk på Stranda forstår de betydningen av å lære opp de ansatte gjennom målrettede tiltak.

Foto: Svein Urke

I sommer gjennomførte Orkla Stranda en pilot der de blant annet testet ut Matvetts nye e-læringskurs for ansatte i matindustrien som en del av deres engasjement for bærekraft og reduksjon av matsvinn. Over 90 av 100 ansatte fullførte kurset. Dette initiativet ble gjennomført under bedriftens kvalitetsuke, hvor de blant annet også hengte opp plakater som sammen med ulike tiltak skulle heve bevisstheten om matsvinn ytterligere.

Effektiv og målrettet opplæring

Kurset er ment å være en tidseffektiv og oversiktlig løsning for essensiell opplæring om matsvinn, og inkluderer informasjon om hva matsvinn er, hvordan det måles, hvorfor det er viktig og tiltak som kan redusere det. Opplæringen ble gjennomført som del av bedriftens rutinemessige møter, og dette gjorde det mulig for alle ansatte å delta.

″Kurset var akkurat det vi trengte – informativt, lærerikt og heldigvis ikke altfor langt. Matsvinn er både bra for miljøet og bedriften, og vi anbefaler gjerne kurset til andre matprodusenter.″

Joakim Hove, produksjonssjef

Som ordtaket sier: "Det som måles, blir gjort." Dette gjelder også for reduksjon av matsvinn. Orkla avdeling Stranda måler matsvinn hver uke og diskuterer resultatene på sine ukentlige møter. Ved å følge mengden matsvinn nøye, kan de identifisere kritiske områder og sette inn tiltak for å redusere det.

″Bærekraft er viktig for Orkla Foods Norge, og vårt største klimafotavtrykk kommer fra råvarene vi bruker. Derfor er kunnskap og fokus på matsvinn noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere unødvendig bruk av ressurser, og samtidig redusere våre klimagassutslipp.″

Gry Sofie Høijord Fahrendorff, Direktør Produkt og Bærekraft i Orkla Foods Norway

Ta kurset selv her.

For mer informasjon om dette initiativet og hvordan du kan bidra til å redusere matsvinn, kontakt oss på info@matvett.no.