Matvett-pris til studentsamskipnader gir resultater

For å lykkes med å kutte matsvinn i stor skala, må både målsettinger og arbeidet forankres i virksomhetenes systemer, daglige rutiner og kompetanse. SiN Innkjøpssamarbeid har opprettet en Matvettpris som deles ut årlig for å løfte frem de studentsamskipnadene som går foran og for å motivere flere til å strekke seg.

Ansatte på Studentsenteret i Bergen ved veiestasjonen for matavfall/matsvinn.

Det er viktig å begynne i det små for å få alle med i arbeidet. Studentsamskipnadene i Norge varierer både i størrelse og mattilbud, men felles for alle er at de ønsker å kaste mindre mat. SiN Innkjøpssamarbeid er med i KuttMatsvinn Servering og sammen med Matvett gir de god støtte til virksomhetene. Med innføring av Matvett-prisen får de også inn konkurranseelementet, som har vist seg å være effektivt for å få fortgang i innsatsen og sette kompetansearbeid og måling i system.

Fire vinnere av årets Matvett-pris

I 2024 gikk prisen til den samskipnaden med størst andel ansatte som hadde gjennomført Matvett sitt digitale kurs. Kurset gir ansatte kunnskap og verktøy for å måle, sette i gang tiltak og redusere matsvinn i sin arbeidshverdag.

I 2025 fikk prisen et nytt og enda mer målbart fokus: Den gikk til de samskipnadene som måler og rapporterer matsvinn systematisk gjennom året. Det gir både innsikt og effekt – og ikke minst tydelige resultater. I år ble hele fire studentsamskipnader hedret med Matvett-prisen for sitt arbeid:

  • Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge
  • Studentsamskipnaden i Stavanger
  • Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet

En av vinnerne var Sammen Mat & Drikke, som har jobbet strategisk og målrettet med matsvinn over tid. De har tilsluttet seg bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, er med i KuttMatsvinn Servering og har etablert daglig veiing og registrering av matavfall både fra produksjon og buffet etter stengetid, noe som synliggjør svinnet for de ansatte og gjør det enklere å gjøre forbedringer. Dataene føres inn i Millum, et system som alle avdelinger kjenner godt, og som sikrer struktur og kontinuitet.

Samtidig er matsvinn også satt på deres dagsorden internt:

  • Det diskuteres på faste avdelingsmøter
  • Ansatte får opplæring gjennom KuttMatsvinn-kurset
  • «Too Good To Go»-tilbud og tydelig merking av varer med kort holdbarhet bidrar til mindre kasting og flere fornøyde studenter

Sammen viser hvordan man kan kombinere teknologi, kultur og kompetanse for å redusere matsvinn i praksis. Arbeidet er integrert i de daglige rutinene og støttet av ledelsen – og det gir resultater. Matvettprisen til SiN er dermed ikke bare en anerkjennelse, men også et bevis på at strukturert arbeid med måling og oppfølging nytter.

″Det er klart Sammen Mat & Drikke skal være med på å redusere matsvinn. Vi ser det som vår plikt å bidra for miljøet, for å øke kunnskapsnivået for ansatte og for neste generasjon (som er dagens studenter) og ikke minst for en bærekraftig økonomi.″

Yngve Iversen, Fag & Konseptutvikler i Sammen Mat & Drikke