Matvett-pris til studentsamskipnader gir resultater
For å lykkes med å kutte matsvinn i stor skala, må både målsettinger og arbeidet forankres i virksomhetenes systemer, daglige rutiner og kompetanse. SiN Innkjøpssamarbeid har opprettet en Matvettpris som deles ut årlig for å løfte frem de studentsamskipnadene som går foran og for å motivere flere til å strekke seg.

Det er viktig å begynne i det små for å få alle med i arbeidet. Studentsamskipnadene i Norge varierer både i størrelse og mattilbud, men felles for alle er at de ønsker å kaste mindre mat. SiN Innkjøpssamarbeid er med i KuttMatsvinn Servering og sammen med Matvett gir de god støtte til virksomhetene. Med innføring av Matvett-prisen får de også inn konkurranseelementet, som har vist seg å være effektivt for å få fortgang i innsatsen og sette kompetansearbeid og måling i system.
Fire vinnere av årets Matvett-pris
I 2024 gikk prisen til den samskipnaden med størst andel ansatte som hadde gjennomført Matvett sitt digitale kurs. Kurset gir ansatte kunnskap og verktøy for å måle, sette i gang tiltak og redusere matsvinn i sin arbeidshverdag.
I 2025 fikk prisen et nytt og enda mer målbart fokus: Den gikk til de samskipnadene som måler og rapporterer matsvinn systematisk gjennom året. Det gir både innsikt og effekt – og ikke minst tydelige resultater. I år ble hele fire studentsamskipnader hedret med Matvett-prisen for sitt arbeid:
- Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)
- Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge
- Studentsamskipnaden i Stavanger
- Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet
En av vinnerne var Sammen Mat & Drikke, som har jobbet strategisk og målrettet med matsvinn over tid. De har tilsluttet seg bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, er med i KuttMatsvinn Servering og har etablert daglig veiing og registrering av matavfall både fra produksjon og buffet etter stengetid, noe som synliggjør svinnet for de ansatte og gjør det enklere å gjøre forbedringer. Dataene føres inn i Millum, et system som alle avdelinger kjenner godt, og som sikrer struktur og kontinuitet.
Samtidig er matsvinn også satt på deres dagsorden internt:
- Det diskuteres på faste avdelingsmøter
- Ansatte får opplæring gjennom KuttMatsvinn-kurset
- «Too Good To Go»-tilbud og tydelig merking av varer med kort holdbarhet bidrar til mindre kasting og flere fornøyde studenter
Sammen viser hvordan man kan kombinere teknologi, kultur og kompetanse for å redusere matsvinn i praksis. Arbeidet er integrert i de daglige rutinene og støttet av ledelsen – og det gir resultater. Matvettprisen til SiN er dermed ikke bare en anerkjennelse, men også et bevis på at strukturert arbeid med måling og oppfølging nytter.
″Det er klart Sammen Mat & Drikke skal være med på å redusere matsvinn. Vi ser det som vår plikt å bidra for miljøet, for å øke kunnskapsnivået for ansatte og for neste generasjon (som er dagens studenter) og ikke minst for en bærekraftig økonomi.″Yngve Iversen, Fag & Konseptutvikler i Sammen Mat & Drikke