Lenger holdbarhet gir mindre matsvinn

Utgått på dato er en viktig årsak til matsvinn i hele verdikjeden, selv på produkter med lang holdbarhet. Derfor er det gode nyheter når HOFF nå leverer fryste pommes frites med seks måneder lenger holdbarhet til like god kvalitet.

Tiltak som forlenger holdbarhet på produkter, har vist seg som effektive matsvinntiltak. Særlig når man tenker på matvarenes reise fra produsent, via grossist til en dagligvarebutikk før den lander på kjøkkenet vårt. Det er gledelig å se at flere produsenter går gjennom produktporteføljen sin og tester ut om de kan bevare samme gode kvalitet på produktene ved å utvide holdbarheten.

Utvidet holdbarhet fra 18 til 24 måneder

HOFF startet sitt holdbarhetsprosjekt med en generell vurdering av sine fryste standard pommes frites (uten tilsetninger som coating, krydder eller lignende). Pommes frites er produkter som allerede har lang holdbarhet, men de ønsket å teste en utvidet holdbarhet på 6 måneder i tillegg til dagens 18 måneder, da de blant annet observerte at internasjonale aktører har endret holdbarheten på pommes frites til 24 måneder.

Omfattende lagringstester

HOFF kjørte lagringstester på flere typer standard pommes frites, som hadde vært lagret i over 24 måneder. I forbindelse med disse testene registrerte de ikke noen endringer eller forringelse av verken smak, lukt eller konsistens på produktene. Ut ifra de stikkprøvebaserte lagringstestene, konkluderte de også med at en forlenget holdbarhet til 24 måneder fra produksjonstidspunktet heller ikke vil utfordre mattryggheten på produktene.

″Endringen av holdbarhetstiden på standard pommes frites varianter har blitt godt mottatt av våre kunder både i storhusholdning- og dagligvaremarkedet, og vi er spent på effekten av lenger holdbarhet som vi regner med vil føre til mindre matsvinn, både i butikk og hjemme i husholdningene″

Heidi Lister Bergsbakken, Markedssjef storhusholdning

Endring av holdbarhetstid på de ulike variantene vil skje fortløpende, etter hvert som de blir satt opp for produksjon. Dette gjelder både for produkter til storhusholdning og dagligvareprodukter. HOFF bruker den supplerende holdbarhetsmerkingen «ofte god etter» på nesten alle sine dypfryste produkter.