Halverte matsvinnet allerede i 2022

Nortura har nådd målet i "Bransjeavtalen om redusert matsvinn" åtte år før fristen, og har redusert matsvinnet med over 50 prosent. Det kommer frem av Norturas bærekraftrapport for 2022. Resultatene fra årlige kartlegginger viser at bedrifter som har tilsluttet seg bransjeavtalen og som måler matsvinnet sitt oppnår raskere resultater enn de som ikke er med.

I 2017 inngikk Nortura og en rekke andre bedrifter fra matbransjen, en samarbeidsavtale med myndighetene gjennom å tilslutte seg Bransjeavtalen om redusert matsvinn. Med det forpliktet de seg til å halvere matsvinnet i virksomheten med 50 prosent innen 2030. Nortura har siden den gang redusert matsvinnet årlig, og oppnådde i 2022 en reduksjon på 52 prosent sammenlignet med 2017. Matsvinnet i 2022 utgjorde 0,54 prosent av Norturas totale matproduksjon.

″Vi er stolte over resultatene vi har oppnådd så langt, og ikke minst motiverte til å redusere matsvinnet ytterligere i årene som kommer. Vi har valgt å gå lenger enn forpliktelsen med myndighetene, og jobber mot målet om å redusere matsvinnet vårt med hele 80 prosent innen 2030″

Cecilie A. Hultmann, leder for bærekraft i Nortura

- Vi snur alle stener

Arbeidet med å redusere matsvinn i Nortura er en kontinuerlig prosess, hvor det jobbes med forbedringer i alle ledd – fra bondens ansvar for god dyrehelse, til renskjæring og råvareutnyttelse på produksjonsanleggene, og videre til produktutvikling, kundesamarbeid, prognosering og logistikk.

- Å jobbe for at minst mulig går til spille, ligger i ryggmargen til oss som jobber med matproduksjon. Parallelt med større investeringer og tiltak, jobber vi hele tiden med kulturbygging og kompetanseheving blant våre ansatte. For eksempel investerer vi i teknologi som gjør at vi kan sette mer presise prognoser, samtidig som vi gjør mindre justeringer som å finpusse teknikken til de ansatte i pølsemakeriet for å redusere antall tarmer som sprekker. Vi snur alle stener, sier Hultmann.

Samarbeid er avgjørende

I Norge i dag beregner man at X prosent av matsvinnet kommer fra industrien og X fra dagligvare og serveringsmarkedet, mens 50 prosent av matsvinnet skjer hjemme i husholdningene. Nortura deltar aktivt i ulike næringssamarbeid for å få ned matsvinnet også i andre deler av verdikjeden.

- Vi går snart i gang med et prosjekt for å se på matsvinn av våre produkter ute hos forbruker, og sitter allerede i flere samarbeid der vi blant annet ser på ny teknologi for å forbedre produkters holdbarhet og bedre produktmerkingen. Når vi sitter igjen med overskuddsprodukter, er Matsentralen og Too Good To Go viktige samarbeidspartnere, forteller Hultmann.

Norturas medlemskap i FNs UN Global Compact er også en viktig arena for samarbeid om bærekraftsutfordringene. Administrerende direktør i UN Global Compact Norge, Kim Gabrielli, understreker viktigheten av samarbeid mellom det offentlige og private.

– Her har Nortura gjort en solid innsats, og det er bra at de nå setter enda høyere ambisjoner om matsvinn. 450 000 tonn mat kastes i Norge årlig, så det er stort potensial for kutt i hele verdikjeden. Dette viser også viktigheten av privat-offentlige samarbeid, som bransjeavtalen mellom myndighetene og næringslivet er ett eksempel på, sier Gabrielli.

(Faktaboks) Matsvinn i Nortura

I Nortura er det tre hovedkilder til matsvinn. Ca. 40 prosent av svinnet kommer fra feilproduksjoner. Dette kan for eksempel dreie seg om produkter med feil etikett, vakuumslipp eller spekemat med saltkrystallisering. Råvaresvinn utgjør også ca. 40 prosent. Dette kalles prosess-svinn og inkluderer dyr med skader eller sykdom, samt svinn i kjøttkvernene eller råvarer som faller på gulvet. De resterende ca. 20 prosent kommer av planleggingsfeil. Alle Norturas produkter lages basert på prognoser. Markedet krever et bredt produktsortiment, og noen produkter skal bare selges i visse kjeder – ofte også kun i visse perioder. Dette kan gjøre det utfordrende å planlegge riktig.

(Faktaboks) Bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn

Myndighetene og en samlet matbransje inngikk juni 2017 en historisk samarbeidsavtale om redusert matsvinn. Målet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. Avtalen er signert av fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner. Partene er enige om felles innsats og reduksjonsmål for matsvinn i hele verdikjeden. Alle virksomheter inviteres til å tilslutte seg avtalen via en tilslutningserklæring og bidra til å nå målet gjennom tiltak i egen virksomhet og i samarbeid med andre. Klima- og miljødepartementet har koordineringsansvaret for avtalen.