Berga - matredderjuice

Med Berga juice redder BAMA frukt og grønt som ellers ikke ville blitt spist. Dette er et godt eksempel på hvordan overskuddsmat kan bli til nye fullverdige og smakfulle produkter med mening.

Frukt og grønt og brød utgjør den største andelen matsvinn i Norge, både i matbransjen og hjemme i husholdningene. Globalt blir ca. 30-40 prosent av all frukt og grønt som produseres ikke spist.  

Har redusert matsvinnet sitt med 40 prosent

BAMA signerte Bransjeavtalen om redusert matsvinn i 2017, der de forpliktet seg til å halvere matsvinnet sitt innen 2030, men har som mål å nå dette innen 2025. Og de er på god vei. Fra 2016 til 2022 reduserte BAMA eget svinn med 42 % ved å jobbe systematisk med nye tiltak og skape bevissthet om at det verken er bra for miljøet eller lønnsomt å ikke bruke alle ressursene. 

Målet er å øke forbruket på en bærekraftig måte

BAMA jakter kontinuerlig på å utvikle nye produkter, utnytte større deler av råvaren, forbedre emballasjeløsninger, effektivisere logistikkløsninger og redusere matsvinn i hele verdikjeden.  Et av resultatene av dette er den nye norskproduserte Berga matredderjuicen som er laget av minst 80 % berga frukt og grønt som ellers ikke ville blitt spist. Juicen gir frukt og grønnsaker en ny sjanse, uansett størrelse – liten, stor eller litt snål. Juicen er tilgjengelig i smakene eple/rabarbra og gulrot/ingefær og selges foreløpig til serveringssteder.

Berga juice produseres av Epleblomsten på Sauar Gard i Telemark. Juicen har lang holdbarhet og kan oppbevares i romtemperatur, men smaker best servert kjølig.

″De siste prosentene er alltid de vanskeligste, så da var vi nødt til å tenke helt nytt. Ideen om et matredderkonsept har ligget der lenge, og så utviklet vi varemerket Berga 80%. Den har fått god mottakelse i markedet, og vi håper dette bare er starten″

Alvhild Hedstein, konserndirektør for bærekraft og innovasjon i BAMA