Alle potetene skal med

Utsortering av frukt og grønnsaker med feil form og størrelse fra åkeren til bonden bidrar til at mange råvarer ikke når markedet. Nå har Sørlandschips tatt grep for å sikre at 95 prosent av potetene, store og små, kommer med i chipsposen, og dette fører til mindre matsvinn.

Sørlandschips har gjort avtaler med egne dyrkere om at de skal bruke 95 prosent av alle potetene bonden produserer. Bedriften følger potetene fra de settes i jorda til de forlater fabrikken, og dyrkerne får oppfølging gjennom hele prosessen. Det gir bøndene en god følelse å vite at så å si alt de produserer blir brukt. Det fører til svært lite matsvinn og det gir dem en bedre produsentøkonomi ettersom tilnærmet all avling som blir dyrket, høstet, lagret og fraktet blir oppgjort.

″Dette er et unikt samarbeid mellom potetbønder og chipsfabrikk som er viktig for blant annet å sikre minst mulig matsvinn. Alle chipsvarianter fra Sørlandschips er fra poteter med skallet på, noe som gjør det enklere å produsere chipsflak i ulike størrelser.″

Kjartan Rønvik, fabrikksjef på Sørlandschips