Ny KuttMatsvinn-pris til fremtidens kokker

For tredje år på rad ble KuttMatsvinn-prisen utdelt på Asko Norgescup på Jåttå Videregående skole i Stavanger. Prisen er et resultat av samarbeidet mellom Matvett, ASKO Servering og Norske Kokkers Landsforening for å sette Matsvinn enda mer på agendaen og vise at hvor viktig det er å få med fremtidens kokker og servitører i kampen mot matsvinnet. Prisen gikk til finalelaget som utnyttet råvarene best og produserte minst mulig matsvinn.

Vinnerne av KuttMatsvinn-prisen 2024 ble NKL Trondheim med laget fra Le Bistro, her avbildet sammen med Marie Kleppe fra Matvett. FOTO: Sjo og Floyd

Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 14 100 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 870.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn med CO2 ekvivalenter eller sagt på en annen måte; utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger. For 900 millioner kroner kunne bransjen lønnet 5334 lærlinger i et helt år.

Det er altså mange gode grunner for å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er det så viktig at unge kokker har et bevisst forhold til dette og gjør aktive grep for å unngå matsvinn. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og ASKO Servering å bidra til økt engasjement rundt dette og målet er å etter hvert kunne dele ut en slik tilleggspris i alle kokkekonkurranser.

Prisen ble delt ut 16. februar og de stolte vinnerne ble NKL Trondheim med laget fra Le Bistro med Thorvald Gabestad Nørsett og Håkon Lie Knotten. Dette laget vant også 2.plass i Norgescupen samt pris for best samarbeid mellom servitør og kokk, og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn.

Beregning av matsvinn i konkurransen

Dommerne undersøkte matsvinnet fra de ulike lagene både fra tilberedningen på kjøkkenet, i restavfallet og matavfallet etter konkurransen for å vurdere hvem som hadde best råvareutnyttelse og viste god planlegging, og dermed hadde minst matsvinn. På kjøkkenet ble innholdet i kjøleskapet vurdert for å se om overskuddsvarer var fint pakket ned slik at det kunne brukes til andre formål og ved å gå gjennom matavfallet var det enkelt å se om det var god utnyttelse av råvarene eller om der var mye svinn.

Totalt hadde de seks lagene i finalen 14,4 kg matavfall (matavfall og matsvinn samlet) som gir et snitt på 2,5 kg per lag.

Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall, totalt 1,2 kg. De viste i tillegg veldig god planlegging, ressursutnyttelse og alle matvarer som kunne brukes igjen ble tydelig merket på forskriftsmessig vis.

Priskriteriene:

  • Alle kokkelagene må skille tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
  • Matvarer som kan brukes igjen, må merkes tydelig og legges i lagets kjøleskap, sjekkes ved utvask av kjøkkenet
  • Alt matavfall skal kastes i tildelte bøtter med BIO-POSER
  • Matavfallet vil bli veiet ved konkurransens slutt i semifinalen og i finalen

Tidligere vinnere:

2023: Prisen ble delt ut 4. februar og de stolte vinnerne ble NKL Jotunheimen med laget fra Vianvang og Brimibue med Synva Gjerde Knapstad, Mari Solem Brennhaugen. Knapstad og Brennhaugen vant også 1.plass i Norgescupen og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn. Totalt hadde de seks lagene i finalen 18 kg matavfall (matavfall og matsvinn samlet) som gir et snitt på 3 kg per lag. Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall, totalt 1,8 kg, som viste god planlegging og gjennomføring.

2022: Prisen ble delt ut første gang på ASKO Servering Norgescup på Jåttå Videregående skole i Stavanger, 30. april 2022 og de stolte vinnerne ble NKL Oslos lag 2, fra Statholdergaarden.