KuttMatsvinn-pris til fremtidens kokker

Fremtidens kokker og servitører vil spille en avgjørende rolle i kampen mot matsvinnet. Derfor har Matvett sammen med ASKO Servering og Norske Kokkers Landsforening etablert en KuttMatsvinn-pris til det kokkelaget som under ASKO Servering Norgescup for lærlinger utnytter råvarene best og produserer minst mulig matsvinn.

Foto: SjoogFloyd - Vinnerlaget fra Statholdergaarden sammen med prisutdeler Anne Marie Schrøder fra Matvett

Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 14 100 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 870.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn med CO2 ekvivalenter. Eller sagt på en annen måte; Utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger.

Det er altså mange gode grunner for å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er det så viktig at unge kokker har et bevisst forhold til dette og gjør aktive grep for å unngå matsvinn. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og ASKO Servering å bidra til økt engasjement rundt dette og målet er å etter hvert kunne dele ut en slik tilleggspris i alle kokkekonkurranser.

Prisen ble delt ut første gang på ASKO Servering Norgescup på Jåttå Videregående skole i Stavanger, 30. april 2022 og de stolte vinnerne ble NKL Oslos lag 2, fra Statholdergaarden.

Priskriteriene:

  • Alle kokkelagene må skille tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
  • Matvarer som kan brukes igjen, må merkes tydelig og legges i lagets kjøleskap, sjekkes ved utvask av kjøkkenet
  • Alt matavfall skal kastes i tildelte bøtter med BIO-POSER
  • Matavfallet vil bli veiet ved konkurransens slutt i semifinalen og i finalen
Foto: SjoogFloyd - Vinnerne i aksjon under ASKO Servering Norgescup på Jåttå i Stavanger