EU-plattformen om matsvinn

Som et ledd i å nå FNs bærekraftmål om å halvere matsvinnet innen 2030, etablerte EU-kommisjonen i 2016-2021 en plattform dedikert til forebygging av matsvinn. Denne er nå videreført i en ny fireårsperiode og Matvett deltar sammen med Nofima og NORSUS. Plattformen skal bidra til oppfølging av Farm to fork-strategien i EUs Green New Deal og skal fremme sirkulær økonomi og tiltak for å forebygge matsvinn samt dele erfaringer om beste praksis.

EU-plattformen kobler myndigheter fra EU- og EFTA-landene, EU-organer, internasjonale organisasjoner og aktører i verdikjeden for mat, inkludert forbrukere og andre ikke-statlige organisasjoner. Viktige aktiviteter frem mot 2026 vil være medlemslandenes rapportering på matavfall/matsvinn fra 2022, EUs mål om "binding targets" og kommisjonens revisjon av matinformasjonsforordningen og regelverket for holdbarhetsmerking. Dette arbeidet vil basere seg på kartlegging av forbrukernes kunnskap og holdninger til holdbarhetsmerking som ble gjennomført i den første perioden av plattformen.

Bred norsk deltagelse i arbeidsgruppene

Det norske konsortiet med Matvett, Nofima og NORSUS deltar videre som representant for privat sektor i Norge og Landbruks- og matdepartementet (LMD) representerer fortsatt norske myndigheter. Førstnevnte deltar i arbeidsgruppen for "måling og rapportering", "holdbarhetsmerking" og "forbruker", mens Matsentralen Norge deltar i gruppen for matdonasjon og LMD deltar i undergruppen for tiltak og gjennomføring. I tillegg deltar Mattilsynet i gruppen for holdbarhetsmerking og Miljødirektoratet i gruppen for måling og rapportering. Norge er dermed godt representert i alle plattformens fem arbeidsgrupper.

Mange viktige leveranser fra første periode (2016-2021)

EU-plattformen organiserte arbeidet i første periode i fem ulike arbeidsgrupper: matdonasjon, måling, tiltak, holdbarhetsmerking og forbruker.

De viktigste leveransene var:

  • Utviklet veileder for donasjon av mat og for mat til dyrefôr
  • Harmonisert system og metoder for kartlegging og rapportering av matsvinn/ matavfall
  • Utviklet KPI for måling av klima og økonomisk effekt fra matsvinn/ matavfall reduksjon
  • Utviklet veikart med anbefalinger til tiltak per sektor i hele verdikjeden, se veikartet her. Se også veikartet omtalt i egen sak på matvett.no her
  • Kartlegging av forbrukeres kunnskap og holdninger til holdbarhetsmerking

Mer informasjon om aktivitetene i den første perioden kan leses her